Zpět na blog
Success stories

Success story: Natálie odešla ze státní správy a je QA Engineer v Kiwi

Skillmea
17.07.2021
12 minut čtení
Success story: Natálie odešla ze státní správy a je QA Engineer v Kiwi
Natália Račák Vajdová je další úspěšnou absolventkou našich online kurzů. Zaujalo ji testování a díky tomu se také dostala do online cestovní agentury Kiwi.com, která má svou pobočku už iv Bratislavě. Natália sice v minulosti studovala informatiku a také ve své předchozí práci měla blíže k technologiím, naplno však své zanícení pro IT a testování objevila až díky kurzům od Furbyho. Který je shodou okolností aktuální i její šéf.

Prozraď v úvodu našim čtenářům, čemu ses věnovala předtím, než ses rozhodla pro kariéru v IT?

V minulosti jsem pracovala několik let jako lead manažer ve státní správě, přičemž jsem měla blízko k technologiím jako 3D tiskárny, scannery či lasery. Zní to možná docela zajímavě, ale jako manažer řešíte většinu času byrokracii, práci s lidmi a na tu „kreativní“ stránku práce není dostatek času. Po pár letech na této pozici jsem si začala uvědomovat, že to pravděpodobně pro mě není příliš perspektivní a zároveň jsem přišla na to, že s počítači si rozumím asi víc než s lidmi (dokážou člověka méně vytočit) 😃. Podala jsem tedy výpověď, dala jsem si tři měsíce na totální reset ve spojení se samovzděláváním a začala jsem pracovat v IT úplně od nuly.

Kurzů si asi absolvovala víc, které tě oslovily nejvíc?

Automatizované testování webu – Selenium a Selenium advanced od Furbyho. Nevěděla jsem, že se vzdělávací videa dají připravit tak vtipnou a hravou formou, což způsobilo, že jsem oba kurzy „spolkla“ za tři dny. Čtvrtý den jsem přišla na pohovor, kde mě díky přípravě z kurzů přijali přímo na místě. Takže právě díky těmto dvěma kurzům a školiteli se mi otevřely dveře do světa IT za rekordní 3 dny a 15 minut pohovoru. 🙂

Kurzy ti pootevřely bránu do IT, mělo to tedy pro tebe určitě smysl. Zajímala ses i dříve o oblast testování či IT?

Informatiku jsem v minulosti studovala, čili to pro mě nebyla úplně španělská vesnice, ale nikdy jsem si nenašla něco, co by mě na IT skutečně bavilo a byla bych ochotna do toho investovat svůj čas. Na škole nám toho o testování jako oboru příliš mnoho nemluvili, a když mi přišla úplnou náhodou první nabídka na testerskou pozici "Automation tester", neměla jsem ani tušení, co je Selenium, Cypress zda automatizace jako taková. V tu chvíli mi právě pomohli kurzy z Learn2Code, které mi přiblížily problematiku testování.

Aktuálně pracuješ ve firmě Kiwi, co všechno jsi musela absolvovat, aby ses tam dostala?

Nebudu lhát, pokud řeknu, že projít pohovormi v Kiwi byl zážitek.
Klasicky, první pohovor probíhal s HRistkou, která na mě působila neskutečně mile a uvolněně, takže první dojem udělali fantastický.

Druhé kolo už byla jiná legrace. 🙂 Šlo o technický pohovor, kde mi 24 hodin před pohovorem zaslali stránku Kiwi, na které jsem měla najít bugy a nareportovat je, čili takový klasický manuální testing. Během hovoru mě však překvapili dalším úkolem, který jsem měla začít řešit hned po skončení pohovoru a ozvat se s výsledkem do pár hodin s tím, že poté, co jim ukážu výstup, bude pohovor ještě pokračovat. Šlo o přípravu automatizovaného testu pro stránku Kiwi v Cypressu s použitím JavaScriptu as určitým přesahem i do Gherkinu. Po nakózení a odprezentování jsme měli ještě krátkou diskusi o tom, co lze udělat lépe/jinak a proč jsem zvolila určité postupy při řešení problému.

Třetí kolo probíhalo se šéfem testingu v Kiwi, který se snažil zjistit zda reálně zapadnu do týmu a jaké jsou mé cíle jako testeru.
Poslední kolo bylo s vice prezidentem pro Engineering celé firmy, opět velmi uvolněný a nenucený rozhovor o samotné firmě, přičemž to na mě působilo jako poslední ujištění, zda se do firmy hodím a zda rozumím hodnotám samotné společnosti.

Jaká je tvoje konkrétní náplň práce, co děláš?

V Kiwi nerozlišujeme mezi automatizovanými a manuálními testery, tady se všichni označujeme jako QA Engineers. Máme za to, že dobrý tester musí umět aplikaci manuálně proklikat a tím ji lépe poznat, aby byl následně schopen připravit kvalitní a stabilní automatizovaný test. V tom vlastně spočívá moje náplň práce. Část pracovní doby trávím manuálním testováním requestů od developerů, ale většinu pracovní doby se snažím přijít na to, jak si práci usnadnit a testování automatizovat pomocí Cypressu. 😃 Zároveň se věnuji vzdělávání juniornějších kolegů v rámci automatizace, případně mám možnost se seberealizovat při komplexnějších úkolech (příprava velkých testovacích setů od plánování až po samotnou přípravu a nasazení; odpovědnost za všechny testy v repozitáři a jejich údržba před nestabilností, apod.).

Považuješ se za technický typ, když pracuješ v softwarové společnosti na pozici QA Engineer?

Určitě ano. Já jsem měla blízko k počítačům už od malička, kdy jsem zvykla zanášet počítač viry na CDčkách a poté jsem musela zachraňovat situaci a mamince, v té době již virem zakryptované, Word dokumenty. Paradoxně to byly ty momenty, které mě nasměrovaly blíže k technice a IT jako takovému. 🙂 A tadá, o pár let později jsem opět v pozici “zachránce”, ale tentokrát před bugy v produkci, které naštěstí už nevytvářím já.

Co tě nejvíc baví na tvé práci? Máš nějaký oblíbený task, který děláš nejraději?

Upřímně, nejsem velký nadšenec manuálního testingu, i když chápu, že musí mít v mém testerském životě místo, více se vyžívám v přípravě automatizovaných testů a programování 😊 Zároveň se v současnosti věnuji testování SEO (optimalizace webu pro vyhľadávače), což mě v posledních měsících maximálně pohltilo. Je to úplně jiný typ testingu, než na který jsem byla dosud zvyklá.

Dnes je obrovská poptávka po programátorech, testerech, IT-čkárech obecně. Co bys poradila všem, kdo nemají žádné zkušenosti, ale chtěli by nějak začít?

Ve zkratce: nebojte se a dělejte to, co Vás baví.
Bude to znít jako klišé, ale k tomu, abyste byli v IT úspěšní a postupovali jste, musí Vás práce bavit a naplňovat, je to jedna z nejsilnějších motivací. Zároveň si zkuste najít právě obor, ve kterém víte, že budete mít stále určité výzvy a nebojte se jich. To nic, že ​​na začátku nic nevíte, ale právě výzvy vás budou nutit zlepšovat se, budou vás formovat a posouvat vás vpřed. Pro mě osobně byl první challenge vůbec se odhodlat jít na pohovor na pozici, o které jsem nevěděla absolutně/téměř nic. Právě díky časovému tlaku a tomu, že si nechci udělat ostudu na pohovoru, pracuji v IT již více než rok a půl. 😉

Co je podle tebe největší výhodou práce v IT odvětví?

Různorodost a dostupnost práce. V IT se nikdy nezačnete nudit a pokud ano, vždy máte možnost změnit zaměření a začít znovu. Krásné na IT je to, že nepotřebujete vysokou školu, abyste byli považováni za kvalitního developera, testeru či systemáka. Reálně Vám stačí kurzy, Vaše zapálení a časem i praxi. A pokud Vás například práce testeru začne nudit, jednoduše se vzděláváte v jiné oblasti v rámci IT, přičemž můžete stavět už na určitých základech z předchozí pozice.

Měla jsi někdy pocit, že to nezvládneš? Bylo období, kdy jsi chtěl skončit a dělat něco úplně jiného?

Nikdy. Já svou práci doslova miluji a žiji jí. A iv případě, kdyby přišla v mém pracovním životě nějaká krize, moji kolegové by mě nenechali až natolik padnout na duchu. Mám kolem sebe opravdu skvělý tým, který mi ani nedovolí pomyslet na ukončení "testerské kariéry".

Když se vrátíme zpět k tvé práci, jak vypadá tvůj běžný pracovní den? Kiwi má pěkný office v Bratislavě, chodíš tam ráda, nebo pracuješ iz domu?

Svůj pracovní den začínám přibližně v devět, půl desáté ráno, kdy mě čekají první stand upy, kde se jako QAs synchronizujeme s developery, abychom měli představu, kdo co dělal, jestli se někdo na něčem nezasekl a zda si v rámci toho nepotřebujeme vzájemně pomoci. Pokud v ten den nemám naplánováno nic s vyšší prioritou, vyberu si requesty od developerů, které je třeba otestovat a tomu se i věnuji většinu dne. Někdy se vyskytnou i ad-hoc úkoly ve formě přípravy hotfixů pro padající testy, code reviews a pod. Kvůli delšímu cestování více preferuji práci z domova, ale office navštěvuji přibližně 2x týdně a to hlavně z důvodu, abych se socializovala se svými kolegy. V office máme krásné prostory, dobrou kávu, zmrzlinu a skvělý kolektiv, co víc si můžu přát. 😉

Co se týká dalšího vzdělávání, máš v plánu naučit se něco nového, co ti může pomoci ve tvé práci?

Určitě ano. Ráda bych se naučila základy i pokročilé techniky Reactu, abych více porozuměla změnám přímo v kódu, které developeři dělají v jednotlivých requestech. Díky tomu budu schopna lépe zvolit přístup k testování jednotlivých tasků tak, abych testovala ještě přesněji, rychleji a efektivněji.

Pokud máš na Natalii nějaké dotazy, neváhej je napsat do komentářů. Chceš se také podělit o svoji success story? Napiš nám zprávu 🙂
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by tě zajímat

Success story: Kursy vs. nový job. Dnes je Michaela integrační specialistkou v Luigi's Box
Success stories
30.03.2021
Martina Baumann

Success story: Kursy vs. nový job. Dnes je Michaela integrační specialistkou v Luigi's Box

Úspěšná absolventka kurzů z naší dílny nám popovídala o své motivaci a zkušenosti s tím, jak to funguje, když se člověk rozhodne vzdělávat po své ose. Jako dítě ji vždy bavila matematika a informatika, k IT měla blízko, vždyť vystudovala aplikovanou informatiku. Jak sama říká, v té době se ale na škole HTML jazyk vyučoval jen velmi okrajově, vše se učila sama až do chvíle, kdy objevila Learn2Code. Dříve pracovala v administrativě, pak ji čekaly rodičovské povinnosti a nyní je zpátky v pracovním koloběhu. Michaela Hargašová dostala po kurzech novou pracovní příležitost. Právě přes Learn2Code se dozvěděla o tom, že v Luigi's Boxu hledají novou posilu. Už je to několik měsíců, což je součástí týmu jako integrační specialistka.[Michaela Hargašová] Prozraď na úvod našim čtenářům, co jsi předtím, než sis udělala kurzy přes Learn2Code, dělala. Kde jsi pracovala?Po ukončení vysoké školy jsem pracovala jako asistentka, tedy v administrativě a poté jsem delší dobu byla na rodičovské dovolené. Jak jsme již řekli, těch kurzů přes Learn2Code sis udělala hned několik. Můžeš nám ale konkrétně říci, které tě oslovily, pro které ses rozhodla?Začala jsem s kurzem Webrebel 1: HTML, CSS & JavaScript s Yablkom (Roman Hraška). Vždy mě bavilo programování a tvorba webových stránek. A když jsem se tomu chtěla více věnovat, potřebovala jsem si zopakovat staré znalosti a získat ještě spoustu nových. Takže to byl skvělý úvod. Potom jsem věděla, jakým směrem se chci ubírat a přešla jsem na JavaScript a později i na WordPress pro programátora. Posunulo tě to dál, mělo to pro tebe smysl?Samozřejmě. Díky nim jsem se hodně naučila, možná víc než ve škole 🙂, ale hlavně se můžu teď naplno věnovat tomu, co mě nesmírně baví. A předtím sis někdy už dělala podobné kurzy? Zajímala ses o tuto oblast?O tvorbu webových stránek se zajímám již od vysoké školy. Vystudovala jsem Aplikovanou Informatiku a během studia jsem měla možnost získat trochu praxi a pracovat jako SEO Editor, kde jsem optimalizovala webové stránky pro vyhledávače. Tady to všechno začalo. Z práce se stala záliba a ze záliby práce. Jenže v té době se na škole HTML jazyk vyučoval jen velmi okrajově a ani nevím o tom, že by podobné kurzy byly a všechno jsem se musela naučit sama. Až do chvíle, kdy jsem objevila Learn2Code a vaše kurzy. Vím, že ses dostala do Luigi's Box? Co všechno tomu předcházelo a jak dlouho už jsi tam?V podstatě za to, že jsem dostala práci v Luigi’s Box, vděčím právě Learn2Code. Jednoho dne mi přišel email od Learn2Code s pracovní nabídkou pro Luigi's Box. Bylo to skvěle načasované 🙂, neboť právě v té době jsem hledala novou práci z oblasti tvorby webstránek. S Luigi Box spolupracuji zatím jen pár měsíců, ale můžu jen chválit. A co konkrétně tam děláš?Pracuji na pozici Integrační specialista. Vkládám Luigi’s Box našepkávač a vyhledávač na webové stránky našich klientů na základě zpracovaných dat. Každá web stránka, se kterou pracuji, má svůj vlastní web design a je unikátní. A abychom se co nejvíce přiblížili k designu webové stránky, musím k tomu upravit i design vyhledávání. Samozřejmě, k práci patří také support, nebo tedy podpora pro klienty.[Image] Je zajímavé, že už jsi vlastně druhá Miška, která se cez kurzy Learn2Code dostala do Luigi’s Box. Čím to je? Jménem nebo kurzy, prozraď nám 🙂. Kdyby to bylo jen jménem, ​​je to možná osud 🙂, ale spojuje nás zejména absolvování kurzů přes Learn2Code. Když jsi tam nastoupila, jaký to byl pocit. Musela ses is něčím možná i „popasovat“?Už při pohovoru na mě udělal Luigi's Box skvělý dojem. A když si mě vybrali z uchazečů, byl to skvělý pocit. Získala jsem skvělou práci s perfektními lidmi, kterou jsem dlouho hledala. Téměř jsem už ztratila naději. Ale přece se podařilo. Ze začátku to bylo poněkud náročné. Samozřejmě, musela jsem se „popasovat“ se spoustou nových informací a mnohé se naučit. A dá se říci, že každý den se stále učím něco nového, a to je na tom skvělé, že můžu na sobě pracovat, zlepšovat se a získávat nové znalosti. Dalo by se říci, že jsi technický typ? Přece jen děláš to, co děláš...Myslím si, že ano. Ve škole mě vždycky nejvíce bavila matematika a informatika. A baví mě cokoli skládat, od puzzle přes Lego až po nábytek. Pojďme se trošku podívat na aktuální situaci i ve světě. Rok bojujeme s pandemií. Ta nám jakoby potvrdila, resp. těm, kteří tomu možná nechtěli věřit, jak důležité jsou digitální technologie a dovednosti v této oblasti. Jak to vnímáš ty?Ano, za poslední rok se IT technologie dostaly velmi rychle do popředí, protože pandemie ovlivnila v mnohém náš starý způsob života. V první řadě omezila možnosti provádění práce a donutila více, kteří tuto možnost mají, pracovat homeoffice. I já tak momentálně pracuji. A také jsme všichni začali víc nakupovat přes internet. Myslím, že v dnešní době mají obrovskou výhodu ti z nás, kteří v IT oblasti pracují, nebo se alespoň o IT technologie nějakým způsobem zajímají. Pokud se tedy vrátíme k tomu, co děláš, jak vypadá tvůj běžný pracovní den?Přestože se nesetkáváme a každý z nás momentálně pracuje homeoffice, máme pravidelně každý pracovní den online poradu. Potom začnu se zpracováním nových projektů a jejich dat a připravuji integrace našeho vyhledávání pro klienty nebo řeším požadavky klientů, které přijdou k nám na support. S jakými klienty u vás ve firmě děláte?Převážně našimi klienty jsou internetové obchody - online obchody - české, ale i zahraniční. Samozřejmě, jsou mezi klienty i tací, kteří potřebují zlepšit vyhledávání v informacích. Máš i nějaký vlastní projekt, kterým by ses mohla pochlubit?Nedá se pochlubit konkrétním projektem, protože v Luigi's Boxu pracujeme jako tým, takže na jednom projektu pracujeme více a každý z nás má nějaký úkol. Proto je to také zásluha celého týmu. Dalo by se říci, že sis našla super práci a co teď? Končí pro tebe to, že by ses dál šla vzdělávat i po vlastní ose? Plánuješ si například dělat další kurzy, resp. sleduješ trendy?Určitě ještě využiji některé kurzy od Learn2Code. Ještě vždy se mám v čem zlepšovat. Během rodičovské dovolené jsem nestíhala sledovat nové trendy. Tak teď se snažím dohnat zameškané.
Success story: Mariana pracuje v úspěšné IT firmě. Všechno se učí sama, od základů
Success stories
28.01.2021
Martina Baumann

Success story: Mariana pracuje v úspěšné IT firmě. Všechno se učí sama, od základů

Mariana Kubíková v našem rozhovoru přiznává, že nemá IT vzdělání, učí se všechno sama. Díky své motivaci a chuti pracovat na sobě má za sebou skvělé výsledky. Dělá to pro to, že ji to baví, ale na druhé straně si také uvědomuje, jak ji to posouvá dál – i profesně. Mariana je absolventkou kurzů Learn2Code, dříve se ve volném čase vzdělávala prostřednictvím síťové akedemie CCNA. Během pandemie měnila práci a dnes pracuje jako QA Engineer v jedné IT společnosti. V následujících řádcích promluvila o tom, jaké kurzy má za sebou, co jí dali a prozradila i to, na jakých projektech pracuje/pracovala. Právě Mariana je důkazem toho, že dlouhé hodiny strávené nad různými vzdělávacími platformami mají smysl. Čemu jsi předtím, než sis udělala kurzy přes Learn2Code, věnovala? Kde jsi pracovala?Než jsem začala s učením programování, jsem pracovala na pozici Network Administratora. Byla jsem zodpovědná za firewally. Na tuto pozici jsem se také dostala díky samostudiu na síťové akademii CCNA. Pro které kurzy ses v Learn2Code rozhodla a proč?Byly to kurzy zaměřené na programovací jazyk Java. Nejprve to byl kurz Java, který je zdarma. Dal mi velmi dobrý základ, co se týče Javy. Potom později to zas byl Java a OOP, Java pro pokročilé, který ještě ale nemám úplně ukončen. Také kurz Automatizované testování webu v Seleniu.  Čili ses sama snažila najít všechny dostupné možnosti. A posunuly tě tyto kurzy dál?Ano a velmi. Já nemám IT vzdělání, takže všechno se učím sama, od základů. Na základě těchto kurzů, samostudia a hlavně ochoty věnovat tomu čas se člověk umí opravdu hodně naučit. A předtím sis někdy už dělala podobné kurzy?Co se programování a testování týče tak ne. Těsně před koncem studia na vysoké škole jsem navštěvovala síťovou akademii CCNA. Výuka byla jednou týdně a také jsme se vzdělávali ve volném čase. Čemu se konkrétně teď věnuješ? Děláš pro nějakou firmu nebo si freelancer?Momentálně pracuji jako QA Engineer pro košickou společnost Ness Digital Engineering. Původně jsem byla na pozici Java Developer, ale tady se musím přiznat, že mé znalosti ještě nestačily na práci na komplexním projektu. Dříve jsem pracovala v jiné společnosti na pozici Automation Testera, takže testing jako takový mi byl znám. Psala jsem Seleniovy testy v Javě, takže jsem se rozhodla vrátit zpět k testingu a pokračovat ve vzdělávání. Momentálně pracuji s testy v jazyce Cucumber, takže mé poznatky se rozšířily. Také jsem získala spoustu zkušeností s tooly jako Jenkins, Git a Maven.[Mariana ve svém přirozeném prostředí – pracuje ve firmě Ness] Když jsi po kurzu začala řešit práci, bylo něco s čím ses možná musela i „popasovat“?Patřím mezi lidi, co stále musí mít nějaký cíl, a tak jsem věděla, že co chci dělat as jakými technologiemi chci pracovat. Konkrétně ve společnosti Ness jsem zjistila, že samotná Java je na development velmi málo. Chyběly mi znalosti ohledně Gitu, jak se pracuje s verzemi, jak se spouštějí joby v Jenkisu, jak se řeší chyby během buildu, nebo co je to artifact a kdy se používá, jak se generuje a pod. Bylo toho opravdu hodně, co jsem se naučila, ale ukázalo mi to také, že ještě je na čem pracovat. Pojďme trošku k tobě. Jak bys popsala sebe? Jsi technický typ? Přece jen děláš, to co děláš...Ano, to určitě jsem. Odmalička mě zajímala věda a technika. Dlouho mě fascinoval vesmír, letecká technika, uměla jsem zpátky všechny výpravy na Měsíc...dokonce jsem si z papíru skládala vesmírnou stanici ISS (smích). Takže jsem věděla, že asi nebudu dělat typicky „ženskou práci“.  Naštěstí už dnes ženy dělají iv IT, pomaloučku přibývají i na Slovensku. Vždyť právě v Learn2Code máme už dost příběhů o absolventkách, které se prosadily v „mužském světě“. Ale když to takhle vzpomínáš, ptá se tě okolí na tvou práci? Třeba kamarádky, jiné dívky a ženy ve tvém okolí, neptají se tě na to, že slyš, i já bych chtěla jít dělat to, co ty. Poraď mi, jak na to.Často se mi stávalo po příchodu do týmu v IT, že jsem byla sama žena v kolektivu. Ale co se týče vývoje SW, tak zde působí i dost žen. Mám i dost kamarádek, které se také věnují programování, testingu nebo řídí vývoj softwaru v týmu. Když jsem přešla z networkingu na vývoj SW, tak kolegové a známí se mě ptali, jak se mi to podařilo, co k tomu je třeba. Vaše kurzy jsem doporučila nejednomu známému, ale bohužel stává se, že lidi náročnost a komplexnost programování odradí...což je velká škoda. Momentálně „žije“ celý svět pandemií, která ale potvrdila, jak důležité jsou digitální technologie a zároveň jaké jsou nezbytné dovednosti v této oblasti. Jak to vnímáš ty teď? Jak bereš to, že celý svět digitalizoval? Cítíš to ve své práci?Aktuálně pracujeme už pár měsíců z domova. Jelikož jsem měnila práci během pandemie, tak některé nové kolegy jsem živě ještě nepotkala. Meetingy máme online, tak řešíme veškerou komunikaci. Mně osobně to velmi chybí, neboť jsem byla zvyklá na práci v kolektivu, to typické office prostředí, káva a rozhovory s kolegy. To mi chybí nejvíc, co mi digitalizace neumí vynahradit.[Beh je super relax, Marian šport odporúča každému] Jak potom vypadá takový tvůj běžný pracovní den?Mám takovou typickou pracovní flexi dobu. Začínám od 8:00 do 16:30. Ráno si přečtu maily, odpovím na ně, pokud se mě to týká. Potom kontrola ticketů v Jiře, což je tool, kde si přiřazujeme práci, abychom měli přehled, kdo na čem pracuje. Děláme ve Scrumu, takže denně máme meetingy. Tady každý řekne, na čem dělal včera, na čem bude pracovat dnes a zda je nějaký problém, co neumí vyřešit. My testeři upravujeme testy, případně píšeme nové, pokud je to nutné a fixujeme chyby, reportujeme bugy a pod. Můžeš nám prozradit možná i konkrétněji nějaké klienty, projekty? Momentálně pracuji pro zákazníka Masternaut. Jedná se o aplikaci, která se používá pro monitorování aut, jejich rychlosti, spotřeby paliva a pod. Samotný projekt je velmi rozsáhlý, ještě jsem na něm krátce, takže se také seznamuji s jednotlivými moduly. A co takhle nějaký tvůj konkrétní projekt, který máš za sebou? Je něco takového?   Moje první práce v programování v Javě byla ve firmě Wirecard. Tam jsem poprvé vyzkoušela, jaký je to pocit spustit první automatizovaný test. Bylo to už před více než rokem, ale pamatuji si to dodnes. Jelikož pracuji stále pro nějakou firmu a řeším potřeby konkrétního zákazníka, tak na vlastních projektech nepracuji. Popravdě, ještě nemám na to znalosti. Ve volném čase si však sama zkouším nové funkce a píšu si vlastní testy mimo práci. Prostě mě to baví 🙂 Ještě nám prozraď, jestli si plánuješ dělat teď nějaké další kurzy? A zda sleduješ trendy?Nyní se snažím zejména nabýt znalostí ohledně pracovního projektu, ať mám to náročné začátečnické období při změně projektu za sebou (smích) a večer po práci se učím Selenium WebDriver. Tento kurz od Furbyho bych chtěla dokončit a taky Java pro pokročilé od Jara Beňa.Mou srdcovkou však stále zůstává to Selenium, hlavně WebDriver. Takže chci si znalosti dále rozšiřovat tímto směrem.
Success story: Michaela vyměnila administrativu za frontend
Success stories
08.11.2020
Skillmea

Success story: Michaela vyměnila administrativu za frontend

V tomto rozhovoru ti představíme Michaelu, která se rozhodla vyměnit odvětví, ve kterém dříve pracovala za IT. Z administrativní a úřednické práce přesedlala na pozici frontend developerky. Přečti si Michaelin příběh, jak se dostala k programování a IT, co má ráda na své aktuální práci a co doporučuje každému, kdo se chce v IT uchytit. Jaký je tvůj příběh? Jak jsi začala s programováním a kde jsi teď? Vždy mě IT lákalo, chtěla jsem dělat něco kreativnějšího, ale neměla jsem ponětí, kterým směrem se ubírat. Jednou mi jeden známý řekl něco o frontendu a mě to zaujalo. Začala jsem kouglit, zkoušet nějaké základy a zjistila jsem, že přesně tady chci začít. Samovzdělávání vedle práce nebylo dostačující, tak jsem se poohlížela po kurzech a začala s cíleným vzděláváním. Po nějaké době jsem si našla svoji první práci v této oblasti. No a momentálně pracuji v Luigi’s Box.[Image] Co přesně děláš, jaká je tvá pozice?Integration Specialist. Nastavuji sběr dat týkajících se vyhledávání na webových stránkách, integrace našeho našeptávače a vyhledávání na stránkách a zároveň poskytuji pravidelný support pro klienty. Klienti, kreativní proces a tvorba finálního designu se liší, a to se mi na mé práci líbí. Zároveň je zajímavé, kolik informací se vedle tvůrčího procesu mohu naučit. Díky tomu mám lepší rozhled a dokážu se na zadání dívat komplexněji. Jaké byly tvé cíle, když jsi začínala a jak jsi byla stále motivovaná a vytrvalá?Můj cíl byl jednoduchý – změnit pracovní odvětví. Prostřídala jsem administrativu, úřednickou práci a velmi mě to ubíjelo. Když jsem měla slabé chvilky, podívala jsem se zpět a zhodnotila, že tohle opravdu nechci dělat celý život, takže to nevzdám a zvládnu všechny úkoly, které mě čekají. Kromě toho, u rodičů jsem našla potřebnou podporu, bez které bych do toho asi ani nešla.[Image] V této oblasti je třeba sledovat aktuální trendy, inovace. Jak jsi na tom ty? Stíháš to všechno při práci?Neustále se setkávám s pro mě novými věcmi během práce a pozornost věnuji hlavně tomu, co právě využiji. Různé novinky z oblasti proto sleduji zejména prostřednictvím vlastní práce. Dobré a netradiční zadání je ten nejlepší impuls ke vzdělávání. A když brázdím po různých webových stránkách a spatřím nějaký prvek, který mě na tom webu zaujme, tak ihned otevírám DevTools a prohlédnu si kód 😀 Co tě nejvíc baví na tvé práci? Máš nějaký oblíbený task, který děláš nejraději?Velice ráda tvořím a zároveň mám ráda pěkný design. Takže u mě je to právě ta frontendová část práce, kterou mám nejraději. Když můžu pracovat s vizuálem a výsledkem této práce je pěkná a funkční část webové stránky.[Image] Co je podle tebe největší výhodou práce v IT odvětví?Od perspektivy, přes plat až po možnost pracovat odkudkoli. Je to rychle se rozvíjející odvětví a člověk má na výběr opravdu mnoho možností, jakým směrem se může ubírat. Co bys poradila lidem, kteří právě začínají nebo uvažují o tom, jak začít s kódováním?Aby se nenechali odradit těžkými začátky. Třeba tomu jen začít věnovat čas, zkoušet a postupně si najít přesně ten směr nebo odvětví, kde by se chtěli uchytit. Výsledek stojí za to 😊 Pokud máš na Michaelu otázky, neváhej je napsat do komentářů.

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách