Zpět na blog
Rozhovory

Štefan Húska - interview

Marián Kristeľ
26.02.2013
4 minuty čtení
Štefan Húska - interview
Štefan je lektorem našeho 3-měsíčního kurzu programování pro začátečníky v Ruby on Rails. Trochu jsme ho vyzpovídali, abyste se o Števovi dozvěděli víc.

Jak ses dostal k programování?

Můj první počítač, na kterém běžel Windows 98, nebyl výkonem ani zdaleka dostačující pro hraní her. Navíc jsem ani neměl připojení na internet. Tak jsem začal zkoumat samotný operační systém a jeho software. Zlom nastal, když jsem ve Wordu objevil modul pro psaní maker v jazyce Visual Basic. Pohled na kusy barevného zdrojového kódu mě fascinoval. Okamžitě jsem si koupil hrubou knihu o programování a začal experimentovat.

Proč ses rozhodl pro technologii Ruby on Rails?

K Ruby on Rails mě přivedl můj první job. Weby jsem do té doby tvořil v PHP, až mi jednoho dne napsal Peter Student a nabídl mi pracovat v Ruby on Rails týmu. V té době bylo problémem najít člověka, který tomu rozumí. Proto firmě moje neznalost Ruby on Rails nepřekážela a rozhodla se mě zaškolit až „na místě“. Řekl jsem si, že je čas naučit se něco nového a nabídku jsem přijal. Považuji to zatím za své nejlepší rozhodnutí. Touto cestou pozdravuji kamaráda a dlouholetého kolegu Petra Studenta

Co bylo pro tebe v začátcích nejtěžší?

V úplných začátcích mého experimentování s HTML jsem natrefil na úžasný zdroj Jakpsatweb.cz. Tím, že jsem našel výukové materiály v češtině, se u mě, jako mladého kluka neznalého angličtiny, eliminovala většina problémů. Autor stránky Dušan Janovský umí vysvětlit odborná témata přesně tím způsobem, aby jim rozuměl i začátečník. A navíc obsahuje také špetku humoru. Příručka je, navzdory svému věku, i dnes velmi hodnotná.
Co se týká začátků s Ruby on Rails, nejtěžší pro mě bylo pochopit, jak může mít programovací jazyk tak pěknou syntaxi. Ruby je jazyk, ve kterém je radost programovat.

Kolik ti trvalo dostat se na úroveň profesionálního programátora?

Na začátku je třeba definovat co znamená být profesionálním programátorem. Profesionální mohou být minimálně tři věci – technické znalosti, pracovní zkušenosti a výsledky spojené s úspěchem. Já se snažím dosáhnout profesionality ve všech třech oblastech, ale tato cesta je nekonečná :)

Co bys doporučil zájemcům o internet a technologie?

Zájemcům doporučuji, aby nezůstali jen konzumenty toho, co internet nabízí, ale aby se stali i jeho tvůrci. Klíčové je odhadnout, která technologie je právě teď „in“ a v ní se stát odborníkem. Tak dosáhnete stavu, že pracovní nabídky začnou chodit samy od sebe a ještě si budete moci vybírat. Ruby on Rails považuji právě za tu technologii, které se vyplatí věnovat. Nyní a určitě i příštích pár let.

Mac nebo PC?

PC je pro mě použitelné, pokud na něm běží Linux. Mac má krásný design a krásný software. Tolik ve zkratce. Na výběru platformy až tak nezáleží. Důležité je vybrat si způsob jakým počítač používám – buď na něm budu vytvářet nějakou hodnotu, nebo můžu zabíjet hodiny na facebooku. Tato volba je jediná, na které záleží.


Marián Kristeľ
Mám na starosti marketing a operations v Skillmea | (spolu)organizujem programátorský workshop Rails Girls Bratislava | ambasádor EU Code Week na Slovensku

Mohlo by tě zajímat

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách