Zpět na blog
Rozhovory

Patrik Weissabel - nový lektor kurzu Web Designer v Banské Bystrici

Skillmea
15.08.2016
7 minut čtení
Patrik Weissabel - nový lektor kurzu Web Designer v Banské Bystrici
Patrik  se po vystudování vysoké školy začal aktivně zajímat o webdesign a aplikace. Poznatky čerpal ve svém volném čase hlavně z internetu a také úspěšně absolvoval večerní kurz webdesignu a frontendových technologií.

Postupem času chtěl však nejen vytvořit pěkný formulář, ale také posílat si z něj zprávy a tak jej okouzlily backendové technologie, které dnes již běžně používá při své práci jako kvalitní programátor ve skupině IT vyvojářů.
Naučí tě nezbytné základy programování, jak na nich stavět a rozvíjet, čím se inspirovat a jak správně hledat informace, aby sis mohl pěkně obléci a digitálně navonět web. Ve volném čase se věnuje 3D grafice, rád vytváří vizuální efekty a simulace.


Patrik, jaké byly tvé začátky s programováním? Co bylo pro tebe v začátcích nejtěžší?

Je poměrně náročné na tuto otázku odpovědět, stále se totiž považuji za zkušenějšího juniora a stále se učím nové věci. Moje začátky jsou někde od nápadu vytvořit nenáročnou webovou stránku pro grafickou designérku, což se mi tehdy nepodařilo ani rozhýbat. Už v krátké době během surfování po webu jsem si uvědomil, že si nevystačím jen s HTML a CSS jako takovými. Pro mě osobně bylo obtížné nebát se psát kód a experimentovat. Nejtěžší však bylo nejprve pozměnit myšlení, začít vnímat všechny ty malé, ale velmi důležité detaily, které k programování patří.


Jaké technologie jsi zvolil a co nejraději děláš? Front-end nebo back-end?

Na doporučení zkušeného instruktora v závěru kurzu, že lépe mi jdou funkce, jsem tedy vyzkoušel backend. Nemýlil se, zalíbily se mi backendové, serverové a databázové systémy. Ve zkratce, vytvářet stránky, které dokáží mnohem víc. V současnosti je to zejména programovací jezky  PHP , nejpopulárnější PHP framework  Laravel , MySQL, Drupal (což je alternativa k  WordPressu ) a různé front-end frameworky a package, které usnadní den.


Jak vypadá pracovní den programátora?

Začínám den běžně jako i ostatní, někdy se však možná probouzím později. K tomu, abych od své práce neodlepil oči a dokázal se soustředit několik hodin, potřebuji na začátek dne hodně kávy. Jak už to bývá, potřebuji i vypnout, proto během dne nesmí chybět stolní fotbal a pravidelná prohra s dívkami od vedle. Mnohdy se však ukazuje, že moje produktivita a koncentrace je v nejlepší kondici právě během noční šichty, asi díky tomu, že si můžu být jistý, že nebudu vyrušován a můžu odvést kvalitní práci. Občas se domnívám, že lidé pracující v IT by ocenili vlastní časové pásmo kvůli svému flexibilnímu, ale dobře fungujícímu časovému harmonogramu.


Budeš učit kurz Web Designer, co máš nejraději na tvorbě webstránek?

Vytvářet hlavně jednoduchý a moderní design s prvky, které dnes nesmí chybět. Dále, například minimalizovat nutnost opětovného načítání stránky, s cílem získání nových údajů, rychlost a bezpečnost a pod. Jednoduše, usnadnit a zpříjemnit návštěvníkům pobyt na stránce.


Můžeš nám říci něco blíže o obsahu kurzu? Jaké klíčové znalosti si studenti odnesou?

Nebudu předpokládat, že každý má již v sobě vlastnosti potřebné k tomu, aby se staly vynikajícími frond-end developery. Budu se snažit tyto lidi, kteří pravděpodobně nikdy neprogramovali, motivovat, aby v závěru kurzu uměli něco vytvořit a budovat na tom. Chci studenty naučit, jak číst kód mezi sebou, následně i dokázat číst kódy po jiných a aby se například naučili, že nikdo si nepamatuje všechno a je v pořádku něco časem zapomenout. Potom stačí jen vědět správný pojem a vše co potřebují si dokážou samostatně najít. Nakonec se jim budu snažit ukázat, že programování může být zábava.


Jaká je tvá rada pro každého, kdo se snaží naučit programovat?

Moje rada se nebude ničím lišit od ostatních programátorů. V retrospektivě mohu říci jen to, abyste se nevzdávali. Ano, začátky sice mohou být a také jsou náročné. Nestačí se jen učit, musíte také hodně zkoušet. Jen v tom případě se do toho dostanete. Očekávejte však, že to bude trvat déle, než si myslíte, ale to nevadí, věřte mi, je to naprosto normální. Moje skromná rada tedy zní, abyste trčeli za obrazovkami, učili se a zkoušeli, dokud se to pomalu, ale jistě nestane vaší součástí, takže směle do toho!


Máš i nějaké ukázky webstránek, na kterých jsi pracoval?

Ano, dělal jsem www.i-med.sk, www.podujatiabb.sk, ucebna.irsplus.eu  hlavně po backendové stránce, již během působení v novém zaměstnání.

Ukázka Patrikem vytvořené stránky
Kurz Web Designer  v Banské Bystrici s Patrikem začíná již v září 2016. Tento kurz tvorby webstránek je určen pro úplné začátečníky, kteří nemají s tvorbou webů žádné zkušenosti a chtějí se od základů naučit designovat moderní responzivní webové stránky. Kurz se skládá ze 3 modulů, které na sebe navazují:

  1. HTML/CSS, 
  2. Responzivní webdesign,
  3. JavaScript/jQuery.

Chceš se naučit dělat moderní responzivní webové stránky? Pak je kurz Web Designer to pravé ořechové pro tebe, klikej na  https://skillmea.sk  a zjisti, kdy a kde se ten kurz koná.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by tě zajímat

Ivan Kopčík - lektor kurzu Web Designer v Trnavě
Rozhovory
29.03.2016
Skillmea

Ivan Kopčík - lektor kurzu Web Designer v Trnavě

Kopčík se grafice a webům věnuje už od střední školy. Byl šéfem vývojářů ve společnosti Websupport.sk a momentálně se věnuje vlastní webové agentuře  ForBestClients. Těší se na studenty kurzu Web Designer v Trnavě, který povede jako hlavní lektor.[Image] Jaké byly tvé začátky s programováním? Co bylo pro tebe v začátcích nejtěžší? V úplných počátcích jsem si začal hrát s grafikou. S kamarádem (který je nyní velmi úspěšný v IT), jsme vytvořili tandem, kde já jsem dělal design a on programoval. Na jeho podnět jsem se přihlásil na UK FMFI, kde jsem dostal pár faciek ohledně toho, co programování ve skutečnosti je. Zakousl jsem se do toho a začal jsem na sobě makat. Téměř jsem nespával, ale vyplatilo se, už ve druhém ročníku na vysoké škole jsem měl full-time job jako programátor. Samozřejmě jsem byl nejslabší, což mě ještě víc tlačilo k tomu, abych doběhl kolegy. Suma sumárum, nejtěžší je setrvat ;) [Image] Tým ForBestClients Jaké technologie jsi zvolil a co nejraději děláš? Frontend nebo backend? Je mi to jedno :) Všechno se dá udělat hezky, nebo hezky sprášit. Jak vypadá pracovní den programátora? Dnes už neprogramuji tak často, avšak když ano, tak nejdůležitější je dostat flow. To znamená, vybouchám emaily, telefonáty, vypnu vyzvánění, dám sluchátka a soustředím se na to, co dělám. Důležité je mít kvantifikovaný task, vím co má být na konci a drtím, dokud to neuzavřu. Budeš učit kurz Web Designer, co máš nejraději na tvorbě webstránek? To jak ožívá. Připomíná mi to zrod frankeinstaina nebo porod. Někdy to bolí, ale stojí to za ten výsledek. [Image] PC Revue běží na systému od FBC Můžeš nám říci něco blíže o obsahu kurzu? Jaké klíčové znalosti si studenti odnesou? Student bude schopen si udělat vlastní webovou stránku. Tento kurz je něco jako entry level do světa tvorby webu. Ukážeme studentům o čem to je, povíme na co si mají dávat pozor a spolu vytvoříme něco zajímavého. Student zjistí, co tato cesta znamená, ale kráčet po ní musí už sám. Bez praxe to nikdy nepůjde, na kurzu budeme hodně kódovat. Jaká je tvá rada pro každého, kdo se snaží naučit programovat? Setrvat. Každý, kdo už něco odprogramoval zná „AHA moment“. To je situace, kvůli které to asi všichni děláme. Ten pocit vítězství sám nad sebou, kdy člověk zvládne něco, co předtím nechápal, nevěděl je k nezaplacení. Nikomu z nás to na začátku nešlo, ale postupným bojem člověk získává zkušenosti a stává se lepším. Nechce to nic jiného, ​​než snahu a chuť. Pokud máš na Ivana nějaké dotazy, napiš je do komentářů a on ti odpoví. Kurz s Ivanem začíná již zítra 30. 3. v prostorách co-workingu La Reunion v Trnavě. Po kurzu se nejlepší studenti mohou těšit na stáž právě ve firmě ForBestClients, tak to nezmeškej a přihlašuj se. Kompletní info o kurzu najdeš na  webu  nebo nám napiš na info@https://skillmea.sk. 
Peter Augustín - lektor kurzu iOS Developer
Rozhovory
16.03.2016
Skillmea

Peter Augustín - lektor kurzu iOS Developer

Peter e začal věnovat programování na střední škole, kdy vytvořil a prodal své první weby naprogramované v PHP. Nejdříve to byly jednoduché prezentační webové stránky, později i komplexnější webová řešení. Zlákala ho však cesta programování iOS aplikací, které nedělal každý. Když se na scéně objevil jazyk Swift, Peter se do vývoje iOS aplikací zamiloval ještě víc. Momentálně je CEO firmy  Pixwell , ve které dělají aplikace pro slovenský, ale i zahraniční trh.[Image] Jaké byly tvé začátky s programováním a jak jsi začínal? Začalo to vše v 9. ročníku ještě na základní škole, kdy nám paní učitelka udělala kurz Pascalu. Tehdy se mi to zalíbilo a řekl jsem si, proč to nezkusit. Začal jsem ne s Pascalem, ale s HTML stránkami, čili v podstatě takovým neprogramováním :), spojoval jsem věci dohromady a snažil se vytvořit něco použitelného. Na střední jsem se rozhodl doplnit mé webové stránky o dynamické prvky a tam byly začátky PHP, kdy se mi podařilo prodat i první projekt. Když jsem tehdy viděl, že lidé dokážou mé dílo vzít, používat ho a usnadňuje jim život, tak jsem zjistil, že toto je to, co chci v budoucnu dělat. Jak ses dostal k tvorbě mobilních aplikací pro iOS? K iOS jsem se dostal až na vysoké škole. Již několik let jsem obdivoval společnost Apple, jejich technologie, jejich produkty a řekl jsem si, proč to nezkusit na jejich platformě. Koupil jsem si svůj první MacBook a už to šlo :) Kurzy na Youtube či Udemy mě naučili základy, poté vytvoření vlastní funkční aplikace až po reálný projekt dodaný klientovi. [Image] Budeš lektorem kurzu iOS Developer, co máš nejraději na iOS platformě a proč ses pro ni rozhodl? Nejraději? Hodnotí se odpověď všechno? :D Od samotného vývojového prostředí Xcode, přes jejich v podstatě novinku programovací jazyk Swift a kopec dalších nástrojů je vývoj pro iOS atraktivní. Pokud jste již někdy programovali, umíte se jednoduše dostat z Javy nebo PHP do Swiftu. Jaká je tvá rada pro každého, kdo se snaží naučit programovat? Momentálně je to oblast nejvíce prosperující. IT je a také v budoucnu bude číslo jedna v pracovním odvětví. Možná se budou i naše děti nebo děti našich dětí učit programovat spolu s učením se číst. Samotní iOS developeři jsou nedostatkoví na trhu. Myslím si, že kdo se naučí programovat na mobilních technologiích nebude mít v životě problém se uchytit. Máš na Petra nějaké dotazy? Napiš je do komentářů. Chceš jít na kurz  iOS Developer  a naučit se programovat mobilní iOS aplikace pro iPhone nebo iPad? Klikni sem  a dozvíš se všechny potřebné informace.
Představujeme Jofana - lektora kurzu Visual Design
Rozhovory
02.03.2016
Marián Kristeľ

Představujeme Jofana - lektora kurzu Visual Design

ozef Kyselica nebo Jofan studoval design v ateliéru Vizuální komunikace na Technické univerzitě v Košicích. Designu se věnuje již téměř 8 let, nejdříve jako freelancer a od roku 2014 působí v reklamce Wiktor Leo Burnett. Pracoval na kampaních pro klienty jako například. McDonald's, J&T Banka, Zlatý Bažant, Budiš a desítky dalších. Od března 2016 bude tvým lektorem na kurzu Visual Design v Bratislavě, máš se na co těšit ;)[Image] Jaké jsou tvé zkušenosti s grafickým designem? Kreslím od mala a ke grafice jsem se dostal asi ve 13-ti letech, kdy jsem si nainstaloval můj první „grafický program“ Zoner Callisto. Potom se mi podařilo dostat se na střední uměleckou školu v Trenčíně, kde jsem si vyzkoušel i klasické grafické techniky. Tak vážněji/profesionálněji jsem se tomuto celému začal věnovat až na vysoké (TUKE). Vedle školy jsem pracoval v „agentuře“ a dělal tam taková menší grafická zadání, ale časem jsem se překlopil na freelancera. Nyní působím již druhým rokem v agentuře Wiktor Leo Burnett. Jak ses stal grafickým designérem? Víš co, popravdě ani nevím, tak nějak se to samé prostě vyvrbilo… nikdy jsem to neplánoval. Věděl jsem, že se chci věnovat něčemu kolem umění, ale tento směr jsi mě našel sám. [Image] Odkud čerpáš inspiraci? No tohle s tou inspirací je těžká otázka :) na to nikdy neumím dobře odpovědět. Snažím se sledovat trendy, jelikož se nyní pohybuji v reklamním světě, ale celé je to o tom, jakému druhu grafiky se věnuješ. Dobré je prohlédnout si alespoň jednou za čas internety (behance, dribble, from up north) a prostě se udržovat stále v obraze. Dnes už je to dost často o tom, že jsi někde něco hezkého viděl a zkusíš to udělat jinak... po svém. Neboť opravdu už skoro všechno bylo uděláno a jen pár jednincům se dnes daří přicházet s originálními nápady a styly. Ne vždy je na nová a netradiční řešení i prostor. [Image] Můžeš nám ve zkratce říci, jak vypadá tvůj normální pracovní den? Můj pracovní den poslední dva roky vypadá téměř na chlup stejně jako u jakéhokoli jiného pracujícího člověka… Ráno vstanu, přijdu do práce, dám si kávu a pracuji :) někdy déle, někdy kratší. Příjemná zpestření jsou chvíle, kdy něco vymýšlíme. Když jsem freelanceoval, tak jsem vstával kolem oběda, rovnou se najedl, pofejsbúčikoval a reálně jsem začal fungovat (pracovny) večer kolem 6-7-8 h. Pracoval jsem vždy do rána, čili mi chvilku trvalo se potom překlopit na normální režim. Popravdě v noci se mi pracuje mnohem lépe. Máš nějaké oblíbené nástroje a tooly, které ti usnadňují práci? Dobře se mi pracuje ve Photoshopu a Illustrátoru. :)[Image] Co bys poradil začínajícím grafikům (designérům), jak mohou nastartovat svoji kariéru? Pokud chtějí opravdu začít, tak je třeba se naladit na to, že už včera bylo pozdě… třeba makat a hodně. Ze začátku i zadarmo nebo za málo peněz, aby si vystavěli pěkné portfolio. Dobré je realizovat i zkušební projekty jen tak, když nemají co dělat nebo se zlepšovat v programech a pořizovat si průběžně obraz v aktuálních trendech. A na začátek lze bohapustě kopírovat a zkoušet si, jestli to tak umím udělat i já. Jen to pak neprodávat takové zkopírované klientem ;) Pokud by sis měl vybrat, na které své dílo jsi nejvíc hrdý a proč? To je obtížné. Každý projekt na kterém pracuji se snažím udělat co nejlépe. No s odstupem času, kdybych to dělal znovu, by byl výsledek možná jiný, možná lepší. Jsou ale práce se kterými jsem relativně spokojen, určitě k tomu přispívá i to pokud je spokojený klient, no a pár takových projektů mám na svém webu jozefkyselica.com. Podle mě je ale základ nebýt s ničím naprosto spokojen, neboť tě to přestane posouvat dál. Máš nějaké dotazy na Jofana? Napiš je do komentářů. Chceš, aby tě Jofan naučil, jak se dělá dobrý design? Klikni sem a pojď na náš  kurz grafiky

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách