Zpět na blog
Tipy a triky

Nikdy neignorujte neverbální komunikaci: Jak ji rozpoznat a využít ve vaší kariéře

Skillmea
25.06.2023
15 minut čtení
Nikdy neignorujte neverbální komunikaci: Jak ji rozpoznat a využít ve vaší kariéře
Neverbální komunikace je nedílnou součástí každodenního života a má obrovský význam i v pracovním prostředí. V tomto článku se dozvíte, co je neverbální komunikace, jak ji rozpoznat a využít ve vaší kariéře. Zjistěte, proč byste nikdy neměli ignorovat neverbální signály svých kolegů a jak vám porozumění těchto signálů může pomoci ve vašem kariérním růstu.

Úvod do neverbální komunikace

Nikdy neignorujte neverbální komunikaci – tato věta může znít jako klišé, ale je to pravda. Neverbální komunikace představuje veškerou komunikaci, která probíhá beze slov a zahrnuje gesta, mimiku obličeje, tón hlasu, pohyby těla a další signály, které posíláme svým okolím. Neverbální komunikace je významná v každém aspektu našeho života a zvláště v pracovním prostředí, kde může být klíčovým faktorem při vzájemné komunikaci. Je to proto, že neverbální komunikace dokáže vyjádřit skutečný význam slov, jakož i to, co se mezi řádky neříká.

Důležitost neverbální komunikace pro programátory, marketéry a další pracovníky digitálních agentur

Pro pracovníky digitálních agentur, jako jsou programátoři, marketéři a další, je neverbální komunikace důležitá zejména tehdy, když musí řešit složité úkoly nebo pracovat v týmu. I když týmová práce je důležitá, ne vždy je snadné najít způsob, jak efektivně komunikovat. V takové situaci neverbální komunikace může být užitečná pro zlepšení komunikace a řešení problémů. Programátoři například musí být schopni číst neverbální komunikaci svých kolegů, aby mohli rychle a účinně komunikovat, zatímco marketéři musí být schopni poslat přesnou zprávu prostřednictvím neverbální komunikace, aby dosáhli požadovaného efektu v kampaních a reklamních materiálech.

Základní principy neverbální komunikace

Základní principy neverbální komunikace jsou:

  • Mimika - Toto je pohyb a poloha obličeje. Mimika obličeje může vyjádřit různé emoce, jako je štěstí, smutek nebo překvapení.
  • Gestikulace - Gestikulace jsou pohyby rukou, ramen nebo hlavy, které slouží k podtržení slov nebo myšlenek.
  • Oční kontakt - Oční kontakt ukazuje, že se zajímáte o to, co říká váš společník. Tento kontakt může být použit k navození důvěry a zlepšení vzájemného porozumění.
  • Proxemika - Toto je použití prostoru. Vzdálenost mezi dvěma lidmi může být interpretována jako ukazatel vzájemného vztahu.
  • Postoj – Postoj těla může ukázat, jak se cítí osoba. Například, pokud se člověk cítí sebejistě, postoj těla bude rovný a klade se důraz na jeho pozici v prostoru.
  • Hlasové vlastnosti - Hlasové vlastnosti zahrnují tón hlasu, hlasitost a rytmus řeči. Tyto vlastnosti mohou být použity k vyjádření emocí nebo zdůraznění důležitých myšlenek.
  • Dotek - Dotek může být použit k navození důvěry a uvolnění napětí mezi dvěma osobami. V pracovním prostředí by však měl být použit opatrně a zváženě.

Tyto základní principy neverbální komunikace jsou nedílnou součástí každodenního života a mohou být velmi užitečné v práci a kariéře. Stejně jako slovní komunikace, i neverbální komunikace má svá pravidla a nuance, které je důležité porozumět a využívat ve správný čas a situacích.
Mimika v neverbální komunikaci
Mimika v neverbální komunikaci

Příklady neverbální komunikace

V pracovním prostředí se neverbální komunikace projevuje různými způsoby. Například, pohyb těla, gesta, výrazy obličeje, tonalita hlasu, oční kontakt, nebo oblékání. Mohou to být například drobné pohyby těla, které vyjadřují nervozitu nebo nejistotu nebo gesta, kterými se potvrzuje souhlas nebo nesouhlas. Tonalita hlasu a tempo řeči mohou také odrážet emoce a náladu.

Konkrétní příklady neverbální komunikace v pracovním prostředí mohou být například:

  • Pohyb očí a oční kontakt – Nedívání se na svého kolegu nebo neudržování očního kontaktu může naznačovat nezájem nebo nejistotu.
  • Výraz obličeje – Výraz tváře může být velmi výpovědný, například úsměv může vyjadřovat přátelskost nebo nesouhlas může být viditelný v napjatých liniích na tváři.
  • Gesta – Gesta mohou naznačovat jistotu, nervozitu nebo nezájem. Například překřížená ramena mohou signalizovat uzavřenost nebo obranný postoj.
  • Tonalita hlasu a tempo řeči – Hlas může vyjadřovat náladu, emoce nebo autoritu. Například rychlá řeč a hlasitý hlas může vyjadřovat podrážděnost nebo nátlak.
  • Oblečení a vzhled – Oblečení může signalizovat profesionálnost, autoritu nebo naopak nedbalost a nezájem. Záleží na typu práce a firemní kultuře, ale také na příležitosti a situaci, například na pracovním pohovoru.

Neverbální komunikace v týmu

Jak neverbální komunikace ovlivňuje vztahy v týmu

Neverbální komunikace může ovlivnit vztahy v týmu několika způsoby. Jedním z nich je vytváření atmosféry a pohody. Například úsměv, oční kontakt nebo zvednutí obočí může signalizovat přátelský a otevřený postoj. To může pomoci zlepšit vzájemné vztahy a vytvořit příjemnější prostředí v týmu.

Neverbální komunikace může také pomoci v projevování emocí a pocitů. Změny v gestikulaci nebo mimice obličeje mohou naznačovat, jak je někdo nervózní, nejistý, nebo naopak sebevědomý a připravený prezentovat své nápady. Tímto způsobem může neverbální komunikace pomoci jednotlivcům v týmu vyjádřit své myšlenky a nápady beze slov.

Kromě toho, neverbální komunikace může také ovlivnit postoj k práci a odpovědnosti. Například, držení hlavy zvednuté, rovná záda a vysoká úroveň očního kontaktu může signalizovat sebevědomí a důvěru. Na druhé straně, sklánění se, zvedání ramen a nejistý pohled mohou naznačovat strach a nízké sebevědomí. Tyto neverbální signály mohou ovlivnit, jak se jednotlivci v týmu cítí při vykonávání své práce a jakou úroveň odpovědnosti přebírají.

Příklady situací, kdy neverbální komunikace může být důležitá:
  • Prezentace: Když prezentujete, Vaše neverbální signály mohou ovlivnit reakce publika. Například, pokud se při prezentování díváš na zem nebo se přecházíš z místa na místo, může to naznačovat nejistotu a nesoulad ve tvých slovech. Na druhé straně, když mluvíte se sebevědomím a zároveň držíte oční kontakt s publikem, budou mít spíše pocit, že sebejistě mluvíte a máte na to i argumenty.
  • Jednání: V rámci jednání může být neverbální komunikace klíčová při interpretaci nálad a postojů druhých účastníků. Například, pokud rozhovor probíhá zarudlými tvářemi, napjatými pohyby a nervózním pohybem v křesle, může to naznačovat nedostatek důvěry nebo nejistoty. Naopak, pokud účastníci sedí zpříma a jsou vůči sobě otevření, může to naznačovat vzájemný respekt a ochotu najít kompromisní řešení.
  • Brainstormingy: Při tvůrčích setkáních a brainstormingech neverbální komunikace může pomoci vytvořit atmosféru, která podporuje spolupráci a kreativitu. Například když členové týmu při brainstormingu vzájemně očním kontaktem potvrzují své nápady a inspirují se navzájem, to může vést k ještě kreativnějším a inovativním řešením. Na druhé straně, když se někteří členové týmu zavřou do sebe a neprojevují emoce, může to vést k nedostatku interakce a nápadů.

Neverbální komunikace v online komunikaci

V době, kdy stále více lidí pracuje z domova a komunikuje online, je neverbální komunikace stále důležitá i přesto, že se nevidíme osobně. Při videohovorech a písemné komunikaci bychom měli být opatrní a zaměřit se i na neverbální signály.
Neverbální komunikace je důležitá v online prostoru

Jak využít neverbální komunikaci v online komunikaci (videokonference, e-mail, chaty)

Neverbální komunikace hraje důležitou roli také v online komunikaci. I když nemůžeme vidět celé tělo a jeho pohyby, stále existuje řada způsobů, jak přenášet neverbální signály a obohatit tím interakci.

Při videokonferencích se doporučuje správné nastavení kamery a světla. Je důležité zajistit, aby byla tvář dobře viditelná a osvětlení bylo dostatečné. Mimika obličeje a gestikulace rukou mohou být využity ke zdůraznění důležitých myšlenek a přenášení emocí. Je také důležité zajistit, aby byla vaše řeč těla orientována na kameru a vy jste se neustále nedívali dolů nebo stranou.

Do e-mailů a chatových aplikací lze neverbální komunikaci přenášet pomocí formátování textu a použití emotikonů. Například použití výraznějšího písma nebo zvýrazňování může ukázat, že se chcete něco důležitého zdůraznit. Emotikony mohou být využity k přenesení nálady a emocí, které by jinak nebyly zřejmé z textu. Při použití emotikonů byste však měli být opatrní a nephánět to s jejich používáním.

V online komunikaci je také důležité být pozorný k neverbální komunikaci druhé strany. Pokud například zjistíte, že někdo se neustále rozptyluje nebo se neustále dívá někam jinam, může to naznačovat, že není plně soustředěn na konverzaci. V takovém případě můžete zvýšit svou neverbální komunikaci a gestikulovat nebo se pozorně dívat na kameru, abyste přitáhli pozornost a udrželi ji.

Využití neverbální komunikace v online komunikaci může být náročné, ale když se naučíte správně ji používat, může to být velmi efektivní pro přenos emocí a myšlenek iv online prostředí.

Shrnutí a závěr

Neverbální komunikace je klíčovým aspektem v každém pracovním prostředí a má vliv na naše vztahy s kolegy, nadřízenými, zákazníky a obchodními partnery. Vzhledem k tomu, že neverbální komunikace je často skrytá a podvědomá, její správné rozpoznání a využití může být náročné, ale zároveň velmi cenné.

Efektivní využívání neverbální komunikace vyžaduje určitou míru pozornosti a cviku, ale má potenciál posunout vaši kariéru na vyšší level. Chcete-li se stát zkušeným komunikátorem, můžete využít následující doporučení a tipy:
  • Buďte pozorní na své vlastní neverbální signály a pracujte na jejich zlepšení. Můžete si vyzkoušet různé techniky pro zlepšení vaší řeči těla, například pozorování svého postavení, gestikulaci nebo oční kontakt.
  • Poslouchejte pozorně, pozorujte neverbální signály vašich kolegů a pokuste se je správně interpretovat. Pokud jsou některé signály nejasné, zeptejte se na ne a ujasněte si jejich význam.
  • Používejte neverbální komunikaci v různých situacích, jako například v pohovorech, prezentacích, brainstormingech nebo jednáních. Správné použití neverbální komunikace může pomoci vytvořit pozitivní dojem a posílit vaše argumenty.
  • Upravte svou neverbální komunikaci podle situace a kultury. Některé neverbální signály mohou být v určitých kulturách odlišné nebo znamenat něco jiného, proto je důležité být k nim citlivý a přizpůsobit se situaci.
  • Používejte neverbální komunikaci také v online komunikaci, jako jsou videokonference, e-maily nebo chaty. I když nevidíte své kolegy osobně, stále lze využít mnoho neverbálních signálů, jako například oční kontakt, pozici těla nebo tón hlasu.

Správné využití neverbální komunikace může být pro vás a vaše kariérní úspěchy velmi důležité. Buďte si vědomi svých neverbálních signálů, pozorujte signály vašich kolegů a používejte neverbální komunikaci ve svůj prospěch. Pokud se vám podaří zlepšit vaše neverbální komunikační dovednosti, můžete se stát lepším komunikátorem a posunout se v kariéře dál.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by tě zajímat

Jak zdravě sedět u počítače
Tipy a triky
17.06.2023
Skillmea

Jak zdravě sedět u počítače

Jak zdravě sedět u počítače?Nesprávné držení vašeho těla při stání či sezení ovlivňuje zdraví v mnohem větší míře, než se může na první pohled zdát. Proč je zdravé sezení důležité a jak sedět u počítače? Bolest zad při sezení či napětí v oblasti krku a ramen jsou jen některé z důsledků nedodržování ergonomických zásad při práci s počítačem. Pokud budete tyto symptomy ignorovat dlouhodobě, může dojít až k poškození pohybového aparátu, například kyčlí. Nebo v důsledku přetížení svalů krku a zad vznikne zánět, který může po čase vyústit v bolestivou artritidu. U pracujících s počítačem se stále častěji vyskytuje také karpální tunel. Avšak poloha těla při sezení a stání má vliv i na duševní rozpoložení. Sedíte-li shrbeně s povislými rameny, hrudní kost se propadne, záda se vyklene dozadu, žebra se stáhnou k sobě a hrudník se zúží, v důsledku čehož je nemožné zhluboka dýchat a zásobovat tělo dostatečným množstvím kyslíku. Projeví se to podrážděností, bolestmi hlavy i poruchami koncentrace.[Ako zdravo sedieť pri počítači] Zdravé sezení u počítače nebo ergonomie pracovního prostředí Bolest křížů při sezení není ani zdaleka jediným důsledkem nesprávného sezení za počítačem. Lidské tělo je stvořeno pro pohyb, a proto je důležité dopřát si každých 30 minut přestávku, dát si strečink nebo se projít. Pokud tak neučiníte, riskujete i další zdravotní problémy, jako například křečové žíly, hemoroidy, nadváhu či vznik úzkostných stavů. Samozřejmě, kromě toho je nezbytná ergonomie pracovního prostředí, která spočívá v dodržování zásad zdravého sezení u počítače, například is pomocí využívání ergonomických pomůcek při práci s počítačem. Co je důležité? [Na čo myslieť pri zdravom sedení] Nastavte si správnou výšku stolu a židle Každý z nás je jedinečný, a proto je pro zdravé sezení klíčové správné nastavení výšky stolu a židle. K tomuto účelu můžete využít kalkulačky pro výpočet výšky stolu, které jsou běžně dostupné na internetu. Máte-li například 170 cm, pak je pro vás vhodný stůl ve výšce 63 až 65 cm, monitor ve výšce 117 až 119 cm (jeho horní okraj) a výška židle 40 až 42 centimetrů. Takto si zabezpečíte ergonomii práce, čili přizpůsobíte pracovní prostředí svým potřebám. Osvojte si ergonomické zásady sezeníErgonomické požadavky na pracoviště jsou dnes nezbytností, protože ergonomické pracoviště se pojí s lepším zdravotním stavem, větší mírou duševní pohody a lepší výkonností. Z pohledu zaměstnance je podstatné osvojit si zásady zdravého sezení a každodenně je aplikovat v praxi. Zdravé sezení za počítačem vypadá následovně:  • Páteř je natažená, ramena jsou rovná. Vyhněte se předklánění či naklánění na jednu stranu. Horní i spodní část zad se dotýká židle, čili se snažte udržovat přirozenou křivku vaší páteře, v čemž vám pomohou ergonomické židle. • Důležité je, aby kancelářské židle pro zdravé sezení měly opěrky. Tím pádem jsou ruce položeny na opěrkách rovnoběžně s podlahou a v loktech je pravý úhel. Ramena mějte uvolněná, nedržte je vysoko a ani v předklonu. • Chodidla jsou celou plochou položena na zemi s tím, že v kolenou je 90stupňový úhel. I zde můžete využít ergonomických pomůcek, jako například podložku pod nohy do kanceláře. • Střední část monitoru je přibližně v úrovni očí a ve vzdálenosti vaší paže. Správné polohy dosáhnete i použitím stojanu na notebook či monitor. • Zdravé sezení je o dodržování ergonomických zásad při práci s klávesnicí, myší i telefonem. Správná poloha je důležitá i při psaní na klávesnici. Nezapomínejte mít horní končetiny ve tvaru písmene L, lokty na opěrkách kancelářské židle a při psaní dbejte na to, abyste měli opřená zápěstí. V tomto směru jsou k nezaplacení ergonomické klávesnice a myši, opěrky zápěstí a podložky pod myš. [Tipy na zdravé sedenie, zdroj: Freepik.com] Podpořte zdravé sezení v kanceláři zdravými židlemi Neexistuje jediná správná cesta, jak dosáhnout zdravého sezení v kanceláři, protože každý z nás je originál. Pokud vám z nějakých důvodů nevyhovuje klasická ergonomická kancelářská židle, poohlédněte se po zdravých židlích. Zdravé židle poznáte na první pohled podle jedinečného designu. Výrobci těchto produktů garantují výhody, jako například aktivaci břišních svalů či odstranění bolesti zad. Co je důležité, jsou vhodné pro celodenní sezení v kanceláři. Zdravé sezení v kanceláři může zajistit i míč, protože člověka nutí správně držet tělo, přičemž se zpevňují zádové a břišní svaly. Pokud preferujete tuto možnost, zvolte místo klasického míče ergonomický sedací míč. Pouze zdravé sezení nestačí. Jaké zásady se vyplatí dodržet při práci v kanceláři? Jak je zmíněno výše, lidské tělo je stvořeno pro pohyb. Avšak realita mnoha z nás nepustí a jsme nuceni pracovat hodiny denně za počítačem. V tom případě je zdravé sezení nezbytnost, ale můžete udělat ještě mnohem víc. Co všechno se počítá? • Každých 30 minut si dopřejte přestávku a projděte se. • Vaše tělo miluje rozmanitost, takže výbornou volbou jsou také jednoduché strečinkové cviky, změna polohy práce v sedě za činnosti ve stoje a podobně. • Nezapomínejte na pravidelné větrání a osvojte si praktiky hlubokého dýchání, které lze provádět iv sedě. • Pokud máte možnost, vystavte se i během práce u počítače přirozenému slunečnímu světlu. • Nepodceňujte důležitost pitného režimu, přičemž nejlepším zdrojem tekutin je čistá voda nebo neperlivé minerálky určené k dennímu pití. • Udržujte si pozitivní mysl, protože vaše myšlenky tvoří realitu. Nevíte, jak správně sedět u počítače? Online kurz Zdravé sezení vás to naučíOnline kurz Zdravé sezení vás zasvětí do toho, jakým chybám se vyhnout při sezení i to, jaké zásady má splňovat zdravé sezení. Nabízí také jednoduché cviky do práce a mnoho dalších užitečných informací. Pokud vám záleží na svém zdraví, chcete se cítit fit i po duševní stránce a podávat skvělé výkony, zdravé sezení je nezbytnost.
Jak se připravit na pracovní pohovor?
Tipy a triky
31.05.2023
Skillmea

Jak se připravit na pracovní pohovor?

Jak se připravit na pracovní pohovor?Říká se, že štěstí přeje připraveným a pracovní pohovor je nejdůležitějším krokem k získání vysněného pracovního místa. Přinášíme vám užitečné tipy, jak se připravit na pracovní pohovor. Chystání se na pracovní pohovor vyžaduje čas i úsilí, protože guglit si seznam nejběžnějších otázek na rozhovor s potenciálním zaměstnavatelem, prostě nestačí. Neméně podstatný je dojem, který na setkání uděláte. Určitě vás zaujme informace, že až 55 procent prvního dojmu závisí na tom, co máte oblečené, jaká je řeč vašeho těla a vyzařovaná energie. Roli sehrává i přehled o společnosti, jejích produktech, službách a poslání. Také byste si měli předem promyslet, proč jste právě vy tím nejlepším kandidátem na danou pozici. Nepředbíhejme však a podívejme se společně na to, jak se vůbec k pracovnímu pohovoru dopracovat.[Zdroj foto: freepik.com] Věnujte energii přípravě životopisu a motivačního dopisuK tomu, abyste se na pracovní pohovor vůbec dostali, potřebujete propracovaný životopis a motivační dopis. Nezapomínejte na to, že máte jen 5 až 10 vteřin na to, abyste personalisty svým písemným projevem zaujali a pozval vás na pracovní pohovor. Vytvořte si skvělý životopis a motivační dopis, abyste se odlišovali od ostatních kandidátů, a zároveň podávejte informace pravdivě, jasně a výstižně. Důležité je vzdělání, zkušenosti, ale také osobnostní předpoklady. Pokud se vám podaří zvládnout tento krok, čeká vás další úkol, tedy příprava na pracovní pohovor – otázky a odpovědi. Vzor průběhu pracovního pohovoruPříprava na pracovní pohovor a jeho absolvování vyžadují vystoupení ze zóny komfortu, protože přicházíte do neznámého prostředí, povídáte si s lidmi, které neznáte, a nevíte úplně přesně, jaké otázky na vás čekají. Přesto můžete na internetu najít vzor pracovního pohovoru. Ten nejčastěji sestává z rozhovoru zájemce o zaměstnání s personalistou, nadřízeným, manažerem nebo majitelem firmy. Setkání začíná představením se personalisty, jeho vyprávěním o společnosti a obsazovaném pracovním místě. Samozřejmě klíčové jsou otázky personalisty, které směřují na vás, aby představitel firmy o vás zjistil co nejvíce, posoudil vaše znalosti, zkušenosti, dovednosti i osobnostní předpoklady na danou pozici. V rámci vzoru pracovního pohovoru se nachází i prostor pro vaše dotazy. Odpovědi vám pomohou vnést více světla do toho, co se od vás očekává, ale i představ a hodnot společnosti. [Zdroj: freepik.com] Nejčastější dotazy a odpovědi na pracovním pohovoruChcete zvýšit šance na získání nového zaměstnání na maximum? Potom věnujte pozornost tomu, jaké otázky a odpovědi na pracovním pohovoru zaznívají nejčastěji. Podle portálu Profesia.sk kladou personalisté zejména otázky, které se týkají daného pracovního místa a společnosti, ale také vaší motivace, zkušeností a úspěchů. Zaskočit by vás neměly ani nečekané otázky. Na co všechno byste měli mít připravené odpovědi? • Proč chcete pracovat pro konkrétní společnost, co o ní víte, proč vás oslovila právě daná pozice a kam to toužíte v rámci ní dopracovat? • Proč odcházíte ze současného pracovního místa, čeho se vám podařilo dosáhnout v předchozím zaměstnání a jaké byly vaše úspěchy ve společnosti? • Jaké jsou vaše silné a slabé stránky? • V jakých oblastech chcete na sobě pracovat, co vás motivuje a v čem se lišíte od jiných uchazečů? • Vyhovuje vám práce v týmu? • Jak jste řešil poslední konflikt v zaměstnání? • Jaké jsou vaše koníčky? Portál Kariéra.sk rozděluje otázky a odpovědi na pracovním pohovoru do tří kategorií: • Otázky související s představením a kariérními úspěchy (proč jste vhodný uchazeč, vaše silné a slabé stránky, kariérní úspěchy, oblíbené knihy, volný čas…). • Otázky zaměřené na společnost a přínosy, které umíte nabídnout (proč chcete pracovat pro firmu, jak hodnotíte její filozofii, dosažené úspěchy a tak dále). • Psychologické otázky, které se týkají kreativity, cílevědomosti, žebříčku hodnot a postojů, manažerské schopnosti a řešení problémů. Odpovědi na nejčastější dotazy na pracovním pohovoru si sepište na papír do přehledných odrážek. Nezapomeňte si připravit vlastní otázky, které máte na srdci. Myslete i na to, že můžete dostat otázku, na kterou nebudete umět odpovědět. Zkuste přemýšlet nad vhodnou neutrální formulací odpovědi, aby v místnosti nezůstalo ticho. Jak vypadá příprava na úspěšný pracovní pohovor?Průběh pracovního pohovoru si už umíte představit alespoň orientačně. Přelouskání popisu pracovní pozice, průzkum společnosti a ani soustředění se na otázky a odpovědi na pracovním pohovoru nestačí. Nepodceňujte maličkosti, které mohou být nakonec rozhodující. Jak se připravit na pracovní pohovor?• Promyslete si, jak na pracovní pohovor přijedete, resp. naplánujte si cestu tak, abyste přišli včas a v klidu. To znamená, že pokud jedete autem, odjeďte si to na místo několik dní předem, ověřte si možnosti parkování a podobně. • Pokud jde o online pohovor, věnujte pozornost nejen svému oděvu, ale také pozadí na monitoru. Není podle vás vyhovující? Vyberte si některý z profesionálních motivů, které nabízejí aplikace pro videokonference. • V případě, že je to možné, vyzkoušejte si produkt nebo využijte služby společnosti, abyste s nimi měli reálnou zkušenost. • Vezměte s sebou kopii životopisu a motivačního dopisu. • Nepodceňujte řeč těla, protože například zkřížené ruce na hrudi značí, že to vzdáváte, nebo poukazují na vaši uzavřenost. • Věnujte pozornost tomu, co si obléct na pracovní pohovor a nachystejte si to předem. [Zdroj: freepik.com] Jak se obléct na pracovní pohovor?Oblečení pro pracovní pohovor volte podle toho, jak je ve firmě stanoven dress code. Například pozice ředitele banky vyžaduje formální dress code. Neformální dress code se hodí na džob v kreativní branži. Zeptejte se na to přímo personalisty, podívejte se na webovou stránku nebo sociální sítě dané společnosti, které vám to pomohou zjistit. Znáte-li pracovníka firmy, oslovte ho, ať vám poradí a snažte se na pracovní pohovor obléct lépe, než chodí do práce běžní zaměstnanci. Samozřejmostí je, že oblečení pro pracovní pohovor by mělo být čisté a vyžehlené. Vyhněte se výrazným barvám, extravagantním motivům, nápisům na tričkách či výstředním módním doplňkům. Avšak hlavní zásadou při hledání odpovědi na otázku, jak se obléct na pracovní pohovor, je, že se máte cítit sebevědomě a pohodlně. Čeká vás pracovní pohovor v angličtině? Na tohle si dejte pozor!Pracovní pohovor v angličtině není dnes ničím výjimečným. Pracovní pohovor anglicky probíhá tehdy, když to vyžaduje pracovní pozice, nadřízený je cizinec, popřípadě jde o pracovní pozici v zahraničí. V rámci přípravy na pracovní pohovor si vezměte svůj motivační dopis a životopis, abyste uměli anglicky říct něco o sobě, shrnout své znalosti, schopnosti, dovednosti i zkušenosti. Užitečné je zopakovat si také běžné anglické fráze, které se vyskytují ve firemní komunikaci. Nechcete nechat nic náhodě? V tom případě vyzkoušejte online kurz angličtiny, který je určen pro pokročilejší s cílem zlepšit mluvený projev v prezentaci. Součástí online kurzu jsou, například dotazy a odpovědi po prezentaci, poděkování a pod. Uvedené zásady přípravy na pohovor v angličtině se vám sejdou i tehdy, když absolvujete pracovní pohovor německy. Nejčastější dotazy a odpovědi na pracovním pohovoru v angličtině a němčiněOtázky na pracovní pohovor v angličtině či pracovní pohovor v němčině se zásadním způsobem neliší od těch, které dostávají uchazeči v českém jazyce. Je důležité umět odpovídat na otázky v angličtině, jako například: • Can you tell me something o yourself? • What were your responsibilities at your last job? • Why do you want to change jobs? • What are your strengths and weaknesses? • What do you know o naše společnosti? Tipy a triky na závěr, abyste zvládli pracovní pohovorŘíká se, že štěstí přeje připraveným, ale také to, že učení dělá mistra. Pokud jste se na pracovní pohovor poctivě připravili, je zbytečné se stresovat. Raději se snažte dobře vyspat a pozitivně se nalaďte. Stále mějte na paměti, že všechno bude přesně tak, jak má být. V nejhorším případě získáte cennou zkušenost, která vám ukáže, na čem máte ještě zapracovat, abyste další pracovní pohovor zvládli úspěšně. Co je však nejdůležitější – nikdy na sobě nepřestávejte pracovat. V tom vám pomohou i naše online kurzy, přičemž nabízíme i kurzy zdarma ke zvýšení kvalifikace. Zdroje:  https://www.roberthalf.com.au/career-advice/interview https://www.themuse.com/advice/the-ultimate-interview-guide-30-prep-tips-for-job-interview-success https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/pohovor/otazky-na-pohovore/ https://kariera.zoznam.sk/karierne-poradenstvo/2396173/Najcastejsie-otazky-na-pohovore https://www.betterteam.com/career-advice/interviewing https://www.coursera.org/articles/strengths-and-weaknesses-interview
Top 8 internetových prehliadačov. Ktorý si vybrať?
Tipy a triky
20.02.2023
Marián Kristeľ

Top 8 internetových prehliadačov. Ktorý si vybrať?

Všetky webové prehliadače majú rovnakú základnú funkciu a napriek tomu je výber medzi nimi vždy jedným z najdiskutovanejších v histórii technológií. V súčasnosti máte viac možností ako kedykoľvek predtým, či už hľadáte webový prehliadač zameraný na ochranu súkromia, na rýchlosť alebo bezpečnosť. Aby sme vám pomohli rozhodnúť sa pre najlepší webový prehliadač, prinášame porovnanie prehliadačov v rôznych aspektoch od rýchlosti, cez zabezpečenie až po systémové požiadavky. Čo sú webové prehliadačeWebový prehliadač vám umožňuje prezerať si texty, obrázky a videá odkiaľkoľvek na svete. Prehliadač získava informácie z iných častí webu a zobrazuje ich na vašom počítači alebo mobilnom zariadení. Informácie sa prenášajú pomocou HTTP protokolu (Hypertext Transfer Protocol), ktorý definuje spôsob prenosu textu, obrázkov a videa na webe. Vyššie spomínané informácie je potrebné zdieľať a zobrazovať v konzistentnom formáte, aby ich mohli vidieť ľudia používajúci akýkoľvek prehliadač na svete. V realite je to však inak a môže sa stať, že webová stránka na rôznych prehliadačoch vyzerá a funguje inak. Je to spôsobené tým, že výrobcovia prehliadačov sa rozhodli interpretovať prenášané informácie rôznym spôsobom.[Ako funguje webový prehliadač]Keď webový prehliadač načítava údaje zo servera pripojeného k internetu, používa softvér nazývaný vykresľovacie jadro na preklad týchto údajov do textu a obrázkov. Tieto údaje sú napísané v jazyku HTML (Hypertext Markup Language) a webové prehliadače čítajú tento kód, aby vytvorili to, čo vidíme, počujeme a zažívame na internete. #1 Mozilla FirefoxFirefox je už dlho švajčiarskym nožíkom internetu a veľmi obľúbeným prehliadačom. Vďaka pohodlnému rozhraniu, rýchlemu enginu a neuveriteľným vývojárskym nástrojom je Firefox voľbou číslo 1 mnohých používateľov v roku 2023. Aj keď jeho rýchlosť nie je porovnateľná s prehliadačom Chrome, vyniká v rôznych oblastiach, napríklad Firefox ponúka oveľa lepšie a bezpečnejšie súkromie, škálovanie obrázkov, vykresľovanie písma a neuveriteľné možnosti prispôsobenia. Medzi najnovšie aktualizácie patrí jednoduchšia správa sťahovania, podpora titulkov a titulkov na YouTube, videá Prime Video a Netflix sledované v režime obraz v obraze, podpora HDR v systéme MacOS a možnosť upravovať súbory PDF s textom, kresbami a podpismi. Firefox dokáže rozpoznať text aj z obrázka, ktorý sa po výbere skopíruje do schránky. Na našom webe nájdeš online kurz venovaný nastaveniam Firefoxu pre lepšie súkromie a bezpečnosť na internete. ➕ Výhody prehliadača Firefox: • ochrany osobných údajov • prispôsobiteľný a open-source prehliadač • synchronizácia naprieč zariadeniami ➖ Nevýhody prehliadača Firefox: • pomalší ako konkurenti (najmä Chrome) • možné úniky systémovej pamäte #2 ChromeAj v roku 2023 zostáva Google Chrome jedným z najpopulárnejších prehliadačov na scéne pre používateľov Windows a Mac, ako aj pre iné operačné systémy. Je inovatívny, ľahko sa inštaluje a zvládne svoju prácu. Ponúka všetky funkcie, ktoré by ste od prehliadača v roku 2023 očakávali – rýchle načítanie, rozšírenia, záložky, motívy a prispôsobiteľnú domovskú stránku. Má vynikajúce funkcie automatického dopĺňania a nástroje pre web developerov. Nevýhody môžu byť pre niektorých problémom – prehliadač Google Chrome je známy tým, že využíva veľa zdrojov vášho zariadenia, čo je evidentný problém najmä na počítačoch. ➕ Výhody prehliadača Chrome: • rýchly výkon a vykresľovanie webu • rozsiahla knižnica doplnkov • dobré fungovanie naprieč viacerými zariadeniami ➖ Nevýhody prehliadača Chrome: • môže byť náročný na zdroje • obavy o súkromie #3 Microsoft EdgeMicrosoft bol dlhé roky terčom posmeškov kvôli ich prehliadaču Internet Explorer používanom v operačných systémoch Windows. Internet Explorer je však už minulosť a je tu Edge, ktorý beži na Chromium a stále je predvoleným prehliadačom na Windwsoch, je však dostupný aj pre Mac, Android či iOS. Nová Chromium verzia (od roku 2020) je podstatne rýchlejšia ako jej predchodca a obsahuje niektoré užitočné funkcie vrátane funkcie Čítať nahlas, možnosti prenášať médiá, ako sú vložené videá do Chromecast zariadení, dobrý výber doplnkov, či možnosti prispôsobenia. Môžete si tiež stiahnuť webové stránky ako aplikácie, ktoré potom bežia ako samostatné aplikácie bez toho, aby ste museli spúšťať celý prehliadač. ➕ Výhody prehliadača Edge: • dobrá správa pamäte • vstavaná funkcia Čítať nahlas s prirodzenými hlasmi • nástroje produktivity ➖ Nevýhody prehliadača Edge: • synchronizácia záložiek • nepodporovaný na starších PC s menej ako 1 GHz procesorom #4 OperaPrehliadač Opera zdieľa veľkú časť DNA prehliadača Chrome a zaslúži si svoje miesto ako jeden z najlepších webových prehliadačov. Rovnako ako Edge a Chrome, aj Opera je postavená na open-source engine Chromium od spoločnosti Google a v dôsledku toho majú všetky veľmi podobnú používateľskú skúsenosť. Opera má vstavanú neobmedzenú službu VPN, vďaka čomu je bezpečnejšou možnosťou prehliadača. Integrované a prispôsobiteľné skratky pre webové aplikácie, ako sú WhatsApp Web, Discord a Facebook Messenger, uľahčujú komunikáciu priamo z vášho prehliadača. Najväčšie zmeny prišli s Opera 60 a Reborn 3, ktorá priniesla nový bezokrajový dizajn, podporu Web 3 a krypto peňaženku, čo používateľom umožňuje pripraviť sa na stránky založené na blockchaine. ➕ Výhody prehliadača Opera: • RAM, CPU a obmedzovač siete (len verzia Opera GX) • moderné, čisté rozhranie s animáciami • podporuje rozšírenia prehliadača Chrome prostredníctvom doplnku z obchodu Opera ➖ Nevýhody prehliadača Opera: • obavy o ochranu osobných údajov • niektoré rozšírenia nefungujú správne alebo im chýbajú aktualizácie • rýchlosť prehliadača #5 SafariAk používate výhradne zariadenia Apple, Safari je už váš predvolený prehliadač. Je tiež výrazne rýchlejší ako v minulosti a svojou rýchlosťou prekonáva Chrome. Je integrovaný do iOS, iPadOS a MacOS a pravdepodobne získate lepšiu výdrž batérie vďaka interným optimalizáciám spoločnosti Apple a základnému hardvéru. Safari sa tiež veľmi zameriava na súkromie a bezpečnosť. Ak chcete minimalizovať spôsob, akým vás sledujú, Safari je dobrá voľba. Ak používate aj iPhone a/alebo iPad, potom pomocou Safari na Macu dosiahnete najplynulejší prechod medzi platformami. Otvorené webové stránky na iPade alebo iPhone sa prenesú do MacOS. ➕ Výhody prehliadača Safari: • inovatívne a moderné používateľské rozhranie • dodáva sa predinštalovaný na vašom Macu, iPhone a iPade • optimalizované pre výkon ➖ Nevýhody prehliadača Safari: • na Windowse rozbeháte len zastaralú verziu • relatívne obmedzená knižnica rozšírení #6 BraveWebový prehliadač novej generácia, ktorý predvolene blokuje všetky reklamy na všetkých webových stránkach, čo z neho robí pravdepodobne najrýchlejší prehliadač. V rámci prehliadača však existuje program Brave Rewards. Používatelia získajú základné tokeny pozornosti (BAT - basic attention token), keď si prezerajú alternatívne reklamy, ktoré Brave umiestni do streamu prehliadania. Používatelia môžu odovzdať časť svojich tokenov vydavateľom. Existujú desaťtisíce webstránok, ktoré podporujú transakcie založené na BAT prostredníctvom prehliadača Brave, vrátane Wikipedia, The Guardian, WikiHow, MacRumors a ďalších. Brave nevykonáva žiadne sledovanie používateľov, vďaka čomu je ideálny aj na súkromné prehliadanie.[Najpopulárnejšie prehliadače za rok 2022] Alternatívne prehliadačeĎalšími dosť využívanými prehliadačmi sú napríklad Vivaldi alebo Tor Browser. Poďme si o nich napísať niečo viac. VivaldiVivaldi je svojím spôsobom jedinečný. Žiadni dvaja používatelia Vivaldi nebudú mať rovnaké nastavenie. Pri prvom spustení vás prevedie procesom nastavenia, ktorý rozloží váš prehliadač spôsobom, ktorý vám dáva zmysel. Má tiež niekoľko vynikajúcich funkcií na zvýšenie ochrany osobných údajov, ako je napríklad spojenie s DuckDuckGo, nové aktualizácie pridali vstavaný blokovač reklám, vstavaný blokovač sledovania, hodiny v stavovom riadku, či nového správcu poznámok. Tor BrowserTor je softvér kombinovaný s otvorenou sieťou, ktorej cieľom je urobiť vás neviditeľnými smerovaním vašej prevádzky cez niekoľko anonymných serverov. Aj keď to nie je úplne spoľahlivé, je veľmi ťažké, aby vás niekto identifikoval, keď ste správne nakonfigurovaný a používate prehliadač Tor na surfovanie po webe – najmä v kombinácii s VPN. Existuje mnoho legitímnych použití prehliadača Tor a siete Tor. Je to dobrá voľba pre ľudí, ktorí žijú v krajinách s represívnymi vládami, ako aj pre novinárov a aktivistov. Dark web je tiež jedným z cieľov pre ľudí používajúcich Tor. Ak chcete pri surfovaní na webe zostať v úplnej anonymite, prehliadač Tor a Tor network sú pre vás. ZáverPrehliadače dnes patria medzi najčastejšie používané aplikácie, či už na stolnom počítači alebo na mobile. Vzostup softvéru ako služby (SaaS) znamená, že prostredníctvom webových aplikácií a prehliadača môžete vykonávať prakticky akúkoľvek úlohu. Výber webového prehliadača na dlhodobé používanie je veľmi osobná vec a bude závisieť od vašich individuálnych potrieb v oblasti zabezpečenia, súkromia a dostupnosti. Z technického hľadiska zohráva úlohu aj to, čo váš počítač zvládne z hľadiska rýchlosti spracovania, kapacity pamäte alebo aký operačný systém používate.

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách