Zpět na blog
Ostatní

Co je prokrastinace? Nemylte si ji s leností

Skillmea
04.05.2023
11 minut čtení
Co je prokrastinace? Nemylte si ji s leností
Zajímá vás, co je to prokrastinace, jaké jsou její příčiny a jak přestat odkládat důležité úkoly na později? V tom případě čtěte dále, máme pro vás několik užitečných informací.

Máme v krvi vyhýbat se věcem, o kterých víme, že bychom je měli udělat. Oddalujeme, zda odkládáme důležité záležitosti na později. Prokrastinace nás obírá o plnohodnotné využití produktivních chvil našeho bytí k tomu, abychom se věnovali tomu, co by mělo být naší prioritou.

Ne nadarmo se říká, že na sklonku svého života litujeme věcí, které jsme mohli udělat, ale neudělali. Ne ty, které jsme udělali a nevyšli zcela podle našich představ. Navíc pocity viny, lítosti až selhání, vyplývající z nevyužitých příležitostí, umí skřít pořádně dlouho.

O prokrastinaci se mluví stále častěji. Avšak faktem zůstává, že není záležitostí moderní společnosti. Lidstvo prokrastinuje staletí. Upozorňovali na to již staří řečtí filozofové Sokrates i Aristoteles, kteří používali výraz akrasie. Ten můžeme přeložit jako prokrastinace nebo nedostatek sebekontroly.

Co je to prokrastinace?

Zajímá vás, co je to prokrastinace a jak ji lze nejjednodušeji definovat? Faktem je, že jednotná definice prokrastinace neexistuje. Samotné slovo pochází z latinského pro-crastinus, což znamená patřící zítřku.

Jde v podstatě o úmyslné nebo naučené odkládání věcí na později. Je to něco, co nám brání začít ve smysluplné, důležité činnosti a místo toho se věnujeme něčemu jinému.

Problém prokrastinace spočívá v tom, že jde o chronický jev, který nám způsobuje stres, již zmiňované pocity viny, selhání či lítosti nad promrhanými příležitostmi. Samozřejmě prokrastinace zhoršuje pracovní výkon a má negativní vliv na tělesné i duševní zdraví.

Co je to spánková prokrastinace? 

Definice prokrastinace napovídá, co je spánková prokrastinace. Jednoduše řečeno, jde o oddalování spánku. Spánková prokrastinace tedy souvisí s odkládáním spánku, přičemž doba spánku je využívána pro volnočasové aktivity a zábavu.

Spánkovou prokrastinací trpí, například manažeři, kteří téměř celý den věnují práci a poté obětují část nočního odpočinku v prospěch volnočasových aktivit. Nicméně měli bychom si uvědomit, že dlouhodobý deficit spánku má negativní účinky na zdraví i v případě, že se věnujeme zábavě.

Lenost versus prokrastinace

Význam prokrastinace již známe. Prokrastinovat znamená, že bychom se chtěli věnovat důležitému úkolu, avšak nedaří se nám to, co nás do značné míry frustruje. Pokud je naším problémem lenost, tento stav nám vyhovuje a nevyvolává v nás žádné negativní emoce. Jednoduše je fajn jen tak si hovět.

Opakem prokrastinace je překrastinace

Opak prokrastinace je překrastinace. Pokud se staneme překrastinátorem, úkoly dokončujeme příliš brzy, tedy ve velkém předstihu. Avšak problémem je, že ve škole, zaměstnání či podnikání není tak podstatné být prvním, jako lepším.

Čili iv tomto případě platí, že není nad zlatou střední cestu - začít s úkolem v dostatečném předstihu, dělat na ní průběžně a předat ji v požadovaném termínu.
Zdroj: freepik.com

Příčiny prokrastinace

Existuje několik příčin prokrastinace, mezi které patří:
  • Rozhodovací paralýza spočívá v neschopnosti vybrat si to, co je pro náš život skutečnou prioritou, protože jsme zaplaveni řadou podnětů.
  • Neuvědomování si hodnoty času, protože čas, který máme k dispozici v rámci svého života je omezený.
  • Nevyřešený nebo skrytý emocionální problém, resp. emocionální spouštěč ovlivní to, jak se cítíme a pak i chováme. To znamená, že prokrastinace není jediným existujícím problémem. Může souviset s frustrací, strachem ze selhání, pochybnostmi, úzkostí, ale také depresí, poruchami příjmu potravy ADHD či perfekcionismem.
  • Nedostatek sebedisciplíny, tedy si zadáme cíl, ale nemáme v sobě dostatek síly pracovat na něm a úkol realizovat.
  • Vnější motivace je o tom, že za odměnu nebo ze strachu před trestem děláme to, co bychom jinak nedělali. I z tohoto důvodu bychom měli pracovně věnovat tomu, co nás vnitřně naplňuje. Odměny ani tresty nejsou dostatečně motivující, abychom se prokrastinaci vyhnuli.
  • Časová nekonzistentnost spočívá v tom, že náš mozek více oceňuje okamžité odměny, než ty budoucí. To znamená, že klíčem k poražení prokrastinace je vnitřní motivace – vidíme smysl v tom, co děláme a máme osobní vizi.

Vezmeme-li v úvahu, co je to prokrastinace a příčiny prokrastinace, lépe pochopíme, v čem je problém a samozřejmě snáze najdeme řešení. Vždyť prokrastinace ovlivňuje pracovní výkon i duševní zdraví.

Jaký vliv má prokrastinace na duševní zdraví?

Prokrastinace se pojí se zhoršením fyzického i duševního zdraví. Avšak dříve, než začneme problém vůbec řešit, musíme si uvědomit, že podle výzkumů prokrastinuje čas od času každý, ale pouze 20 procent dospělých je skutečnými prokrastinátory. Z toho vyplývá, že prokrastinace zasahuje do jejich každodenního života, snižuje jeho kvalitu nejen snížením produktivity, ale také pocity studu, viny či selhání.

Co znamená prokrastinace z hlediska vlivu na duševní zdraví? Spojuje se se zvýšenou úrovní úzkosti, stresem, bolestí, nezdravým životním stylem, ale i skutečností, že prokrastinátoři odkládají i řešení těchto problémů, čili otálí s vyhledáním odborné pomoci.

Vliv prokrastinace na pracovní výkony je zásadní

Stačí, vezmeme-li v úvahu, co je to prokrastinace, a nemusíme spekulovat nad tím, jaký vliv má na pracovní výkony. Pokud chronicky prokrastinujeme, podáváme značně snížené výkony, což se negativně odráží na produktivitě práce.

V reálném pracovním životě to znamená, že s řešením projektu začínáme pozdě, jsme vystresovaní a často ho předáváme buď nedokončený, nebo po termínu. Což má samozřejmě své důsledky.
Zdroj: freepik.com

Tipy, jak bojovat proti prokrastinaci

Již víme, co znamená prokrastinace, jaké jsou nejčastější příčiny prokrastinace a jak zasahuje do našeho každodenního života. Otázkou zůstává, jak porazit prokrastinaci? Inspirujte se našimi tipy.
  • Stanovte si osobní vizi, díky které si určíte priority a zaměřte se na důležité činnosti.
  • Před začátkem pracovní doby si dejte cíle, přičemž na prvních třech místech budou ty nejdůležitější. Vyhněte se dlouhému seznamu úkolů na daný den.
  • Zvyk je železná košile, a proto je třeba změnit návyky. Sestavte si „habit list“, tedy dopis návyků. Je dokázáno, že pomůže se zlepšením plánování, učení i motivace. K tomuto účelu lze využít i mobilní aplikace.
  • Denně si dopřejte alespoň 20 minut jen pro sebe. Ponořte se do ticha a setkejte se se svým vnitřním já, které vám pomůže s nasměrováním vašeho života, nastavením priorit i cílů.
  • Stanovujte si dílčí odměny. Odměňte se za zvládnutí části úkolu na projektu. Například, je-li jeho součástí setkání s nepříjemným klientem, mítink udělejte ve vaší oblíbené restauraci.
  • Odstraňte z dosahu to, co vás láká nebo udržuje v prokrastinaci. Může jít, například o čet v mobilu či televizor v pracovně.
  • V případě spánkové prokrastinace jděte spát a vstávejte ve stejnou dobu bez ohledu na to, zda je pracovní týden nebo víkend. Dopřejte si 7 až 9 hodin spánku, protože během něho se tělo regeneruje.

Techniky k poražení prokrastinace

K poražení prokrastinace můžete využít techniku 2 minut a více než sto let starou metodu Ivy Leeho. Jak je praktikovat?

Technika 2 minut eliminuje odkládání úkolů na později

Technika 2 minut je o tom, že s novým návykem začnete okamžitě, respektive do 2 minut. Klíčové je učinit první krok. Je tak velká pravděpodobnost, že budete pokračovat dál a vyhnete se otálení.

Metoda Ivyho Leeho zvyšuje produktivitu

Tato metoda se skládá z následujících kroků:
  • Večer před spaním si sepište 6 úkolů, které mají pro vás největší prioritu druhý den.
  • Uspořádejte tyto úkoly podle důležitosti, tedy nejdůležitější úkol bude na prvním místě.
  • Po příchodu do práce se pusťte do první úlohy a nedělejte nic jiného, dokud ji nedokončíte.
  • Postupujte rovněž s dalšími úkoly.
Tento postup opakujte každý den. 

Kdy je třeba vyhledat odbornou pomoc?

Pokud nevíte, kdy oslovit odborníka, sepište si na papír, což znamená prokrastinace ve vašem životě. Přišli jste na to, že v práci to jde s vámi dolů vodou, pociťujete výčitky, jste v neustálém stresu, popřípadě máte problémy i v jiných oblastech života? Potom neváhejte a oslovte odborníka.

S prokrastinací vám může pomoci i kurz
Síla podvědomé mysli, který vám představí nástroje a znalosti k tomu, abyste byli schopni svá negativní přesvědčení zachytit a přetvořit na ta podporující.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by tě zajímat

Skillmea kariéra: Copywriter/ka junior
Ostatní
07.04.2023
Skillmea

Skillmea kariéra: Copywriter/ka junior

Hľadáme copywritera/ku.  🔎 Mal by si byť kreatívny, s dokonalou znalosťou slovenského jazyka a gramatiky. Dôležitá je aj tvoja chuť pracovať a vzdelávať sa. Pridaj sa k nám. Čo bude primárna náplň tvojej práce? 👉 písanie článkov na náš blog 👉 vytváranie kreatívneho obsahu podľa aktuálneho zadania a potrieb 👉 korektúra textov podľa potreby Koho hľadáme✅ Zaujímaš sa o niektoré z tém programovania, marketingu, dizajnu, nových technologických trendov, kryptosveta či osobného rozvoja. ✅ Orientuješ sa v online marketingu a jeho prostredí, bavia ťa nové technológie. ✅ Slovenská gramatika a štylistika na jednotku, články po tebe nebudeme kontrolovať. ✅ Pošli nám ukážky prác (obsahu), ktoré si v rámci copywritingu vytváral/a alebo vytváraš. Znalosť jazyka▪ slovenský - C2 - expert ▪ anglický - A1 - úplný začiatočník Prečo si vybrať nás🌐 Sme online vzdelávacia a kariérna platforma Skillmea. Máme najväčšiu ponuku online kurzov na Slovensku a v Čechách. 👉 Prístup získaš ku všetkým z nich. 🏢 Sedíme v office v Petržalke, kde budeš mať super podmienky na prácu. Budeš mať flexiblilný pracovný čas a možnosť pracovať aj z domu. Tešíme sa na teba. Dodatočné informácie📧 Pošli nám svoje portfólio prác, životopis alebo link na LinkedIn profil a dohodneme si online stretnutie, následne aj osobný pohovor a tam si povieme viac o pozícii.
Skillmea kariéra: Junior social media specialist
Ostatní
16.02.2023
Marián Kristeľ

Skillmea kariéra: Junior social media specialist

Ahoj 👋 Si nadšenec pre Instagram a TikTok? Rád(a) vytváraš príspevky na sociálnych sieťach? Chceš pracovať pre úspešnú vzdelávaciu platformu? Hľadáme práve teba 🙂 Náplň práceHľadáme nadšeného človeka pre sociálne siete a digitálnu reklamu. Mal by si byť kreatívny, s dokonalou znalosťou slovenského jazyka a gramatiky. Dôležitá je aj tvoja chuť pracovať a vzdelávať sa. Pridaj sa k nám. Čo bude primárna náplň tvojej práce? 👉 tvorba obsahu na Instagram a TikTok 👉 príprava a publikácia príspevkov na sociálne siete 👉 príprava a realizácia digitálnej stratégie 👉 reporting výsledkov Koho hľadáme✅ Hľadáme nadšenca pre marketing a sociálne siete. Mal/a by si mať skúsenosti s tvorbou rôznych formátov príspevkov na Instagram alebo TikTok. ✅ Orientuješ sa v online marketingu a jeho prostredí, bavia ťa nové technológie. ✅ Aspoň trochu ovládaš Photoshop, Figmu či iný grafický nástroj. Ak vieš aj postrihať video, je to paráda. ✅ Slovenská gramatika a štylstika na jednotku, príspevky po tebe nebudeme kontrolovať. ✅ Nemal/a by si sa báť aj vystupovať pred kamerou, natočiť reelsko, vyspovedať hostí v podcastoch. Skrátka byť extrovert. ✅ Pošli nám ukážky prác (obsahu), ktoré si v rámci social media vytváral/a alebo vytváraš. Čo by si mal/a vedieť📱 Instagram - pokročilý 🎯 Marketing - mierne pokročilý 🧑‍🎨 Photoshop - začiatočník Prečo si vybrať nás🌐 Sme online vzdelávacia a kariérna platforma Skillmea. Máme najväčšiu ponuku online kurzov na Slovensku a v Čechách. 🚀 Dáme ti príležitosť starať sa o náš Instagram a časom aj TikTok, budeš môcť svoje nápady realizovať v praxi a výsledky tvojej práce bude reálne vidieť. Sme otvorení novým nápadom a radi ti zveríme zodpovednosť za naše sociálne siete. 🏢 Sedíme v office v Petržalke, kde budeš mať super podmienky na prácu. Možnosť pracovať aj z domu. Tešíme sa na teba. Kontakt📧 Pošli nám svoje portfólio prác, životopis alebo link na LinkedIn profil a dohodneme si online stretnutie, následne aj osobný pohovor a tam si povieme viac o pozícii.
Skillmea kariéra: Video editor - střihač
Ostatní
27.12.2022
Marián Kristeľ

Skillmea kariéra: Video editor - střihač

Ahoj 👋 Rozšiřujeme náš video tým a hledáme člověka, který umí stříhat a animovat videa. Chceš se dozvědět více o této pozici? Čti dál. Náplň práce✂ Tvojí náplní práce bude primární střih a animace vzdělávacích videí do videokurzů, které produkujeme. Máme vytvořený vlastní design manuál ke střihu a animaci, ale uvítáme i tvou iniciativu a nápady, jak videokurzy zlepšovat. 🎥 Určitě tě rádi zapojíme i do tvorby reklamních videí či podcastů, videí na sociální sítě (reels, shorts) a tvorbě video obsahu pro Skillmea. 🙏 Náš video tým sestává z video editorů, kameramanů a dalších lidí, kteří ti rádi v začátcích pomohou a zaučí tě. 💶 Mzdové podmínky: plat se odvíjí od pracovních zkušeností a skillu. Koho hledáme✅ Dobré zkušenosti se střihem v Adobe Premiere Pro nebo jiném programu (napr. DaVinci Resolve). ✅ Umíš udělat alespoň základní animace v Adobe After Effects. ✅ Znalost práce v Adobe Photoshop a Adobe Illustrator. ✅ Chuť zdokonalovat se a učit se nové věci. Dovednosti⏩ Adobe Premiere Pro - mírně pokročilý až pokročilý ⏩ Adobe After Effects - začátečník ⏩ Adobe Illustrator - začátečník až mírně pokročilý ⏩ Adobe Photoshop - začátečník až mírně pokročilý Co dělá Skillmea?🌐 Jsme online vzdělávací a kariérní platforma Skillmea. Máme největší nabídku online kurzů na Slovensku a v Čechách. 🚀 Dáme ti příležitost učit se mnoho nových věcí o střihu a postprodukci videí, budeš moci své nápady realizovat v praxi a výsledky tvé práce bude reálně vidět. Jsme otevřeni novým nápadům a rádi ti svěříme zodpovědnost za naše videokurzy či kampaně. 🏢 Sedíme v office v Petržalce, kde budeš mít super podmínky pro práci. Možnost pracovat i z domu. Jak se přihlásit?📧 Pošli nám své portfolio prací, životopis nebo link na LinkedIn profil, pošleme ti krátký projekt na prostříhání a pak si domluvíme osobní pohovor. Těšíme se na tebe.

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách