Zpět na blog
Tipy a triky

8 užitečných nástrojů pro developery

Skillmea
11.11.2014
5 minut čtení
8 užitečných nástrojů pro developery
Webdevelopeři a designéři mají rádi aplikace a nástroje, které jim usnadňují vývoj webů a aplikací. Jedná se o malé aplikace nebo knihovny, které většinou řeší jeden konkrétní problém. V následujícím postu přinášíme přehled těchto šikovných nástrojů, které usnadňují práci.

1. Sublime Text

Moderní a přehledný textový editor pro programátory. Mezi výhody patří přizpůsobitelnost a zvýrazňování syntaxe velkého množství souborů. Současná beta verze  Sublime Text 3  je dostupná pro OS X, Linux i Windows. Sublime Text lze bezplatně využívat ve zkušební verzi, která však oproti placené nemá žádné omezení. Nebereme-li v úvahu občasné odklikávání okna, které upozorňuje na koupi licence (ta stojí 70 USD).

2. Trello


V současnosti existuje obrovské množství nástrojů pro projektový management a tím zvyšování produktivity. Trello  je bezplatný online nástroj pomocí kterého lze řídit projekt, zadávat úkoly a kontrolovat jejich plnění, spolupracovat, tvořit a dělat všechny potřebné projektové činnosti. Trello nabízí webovou a samozřejmě také mobilní aplikaci.  

3. Firebug



Firebug
  je rozšíření prohlížeče Mozilla Firefox a nabízí velké množství webdeveloperských nástrojů a funkcí. Firebug má vestavěný JavaScript debugger, který umožňuje projít celý váš skript a také zjistit, proč je pomalý. Můžete snadno nalézt HTML, CSS, JavaScript a XML chyby a dokonce umožňuje filtrování a vyhledávání specifických chyb. Další velmi užitečnou funkcí je DOM Inspector panel, který popisuje strukturu webové stránky. Tato funkce je užitečná pokud pracujete na velkém webu nebo s aplikací, na které jste začali nedávno pracovat.

4. 960 grid system


Snahou  960 grid systému  je zjednodušit workflow vývoje webových aplikací poskytnutím běžně používaných rozměrů. Základ systému tedy tvoří sloupce o celkové šíři 960 pixelů, které jsou rozděleny na 12 a 16 sloupců. 12 sloupcový systém obsahuje sloupce šířky 60px a 16 sloupcový šířku 40px, každý sloupec navíc obsahuje 10pixelový margin vlevo a vpravo. 960 grid systém je vhodný pro rychlé prototypování, ale funguje dobře i v produkčním prostředí. Použitím tohoto systému je možno si jednotlivé části web rozdělit tak, aby vždy působily vyváženým dojmem. Podrobněji se o tomto systému dočtete v  blogu od Six Revisions .

5. JSFiddle, CodePen, JS Bin


V posledních letech vzniklo několik služeb pro rychlé testování HTML+CSS+JavaScript. Jedním z vůbec prvních takových služeb byl  JSFiddle , který následovaly další podobné služby. jsfiddle nabízí testování jakékoli kombinace HTML, CSS a JS. Vzhled je jednoduchý, ale nabízí mnoho pokročilých funkcí. Ajax simulaci. Super frontend své služby nabízí  CodePen , který upozorňuje na populární dema (tzv. pens). Kromě toho tato služba nabízí pokročilou funkcionalitu jako například. shareování nebo embedování. Pro verze (od  9 USD měsíčně ) mimo jiné poskytuje pair-programming nebo cross-browser testování. Jednou z mála služeb, která nabízí také javascript konzoli, je  JS Bin .

6. Mou

Mou  je markdown editor pro web developerů. Jedná se o jednoduchý, ale efektivní nástroj, který analyzuje markdown syntaxi. Poskytuje funkce jako zvýrazňování syntaxe, automatické dokončování slov, různé úpravy textu, live preview, fullscreen mode, vlastní témata a HTML, CSS a PDF export a mnoho jiného. Momentálně je dostupný pouze pro OS X, v případě, že nemáte Mac, můžete využít alternativy jako například. Dillinger  nebo  Markable .


7. Fontello


Vynikající služba pro webdevelopery a designéry. Jednoduše si jen vyklikáte symboly, které potřebujete a poté je stáhněte. Používání web fontů se symboly je populární, umíte si je upravovat pomocí CSS a výhodou je i nízký objem dat a rychlé načítání. Je možné stáhnout i celý set ikon z  repozitáře  na GitHube.

8. Modernizr

Pro detekci mnoha vlastností HTML5 a CSS3 je vhodná javascriptová knihovna  Modernizr  (open-source MIT licence). Pokud ji chcete použít, vložte na začátek vaší webstránky do head-u script  <script src="modernizr.min.js"></script>


Do tohoto blogpostu jsme vybrali jen několik aplikací a nástrojů, existuje jich samozřejmě mnohem víc a každý měsíc vznikají nové. Určitě máte tipy na další užitečné nástroje, podělte se o ně v komentářích. Na našem profilu na  Twitteru  denně sdílíme tipy na chytré novinky, aplikace a tooly pro developery a designéry, tak nás followněte ;)



Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by tě zajímat

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách